Agrovisio’yla Tanışın

Published by ezgi ışık on

Gelin Agrovisio’nun kuruluş hikâyesini ve yolculuğunu kurucu ortağı Emre Tunalı ile yaptığımız röportajdan öğrenelim.

Agrovisio’nun yolculuğu nasıl başladı ve geldiğiniz noktayı nasıl tanımlıyorsunuz?

Oldum olası yeni fikirleri hayata geçirme konusunda aktif bir arayışım vardı. Bu noktada, ortaklarımdan Sinan Öz’ün çiftçi olarak yaşadığı sorunları anlatması bunların teknoloji ile ne kadar kolaylıkla çözülebileceğini görmemize vesile oldu. Bu süreçte benzer sorunlara uzaktan algılama ile çözüm arayan bir hocamızla profesyonel anlamda yollarımızın kesişmesi; onun ayağı yere basan önerilerinin bize verdiği cesaretle Türkiye’de olmayan böylesine bir teknik altyapıyı oluşturmaya ve iş modelini geliştirmeye başladık.

Agrovisio’yu, sürdürülebilir gıda üretimi ve güvencesinin çözülmesine katkı sağlayabilecek çözümler üretmek için Aralık 2017’de ODTÜ Teknokent’te kurduk. Aselsan’da edindiğimiz bilgi birikimimiz sayesinde askeri teknolojileri tarıma hassasiyetle uyarladık. Patentli yapay zeka çözümümüz ile toprak karakteristiği, hava durumu ve uydu görüntülerini kullanarak tarla ölçeğinden ulusal ölçeğe kadar yaptığımız büyük veri analizlerini T.C Tarım Bakanlığı, TARSİM, İmeceMobil-İş Bankası, Başarsoft, Gübretaş, Kayseri Şeker, Cargill gibi önemli kurumlara sunduk; uluslararası önemli iş birliklerine imza attık. “Big2021-Top10 Startups”, “Swiss-Turkey-Top 10 Startups”, “Parsec #100 Startup” ve İngiltere’de “T-DEB Global Innovation” ödüllerini kazandık. Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi yatırımcısı ödüllü Startup Wise Guys’dan 2021’de yatırım alarak Estonya’da şirketleştik, İtalya’da şubemizi açtık.

Agrovisio sürdürülebilir tarım için ne yapıyor?  Tarım dünyasına nasıl katkıda bulunuyor?

Agrovisio’da, tarım alanlarını uydu görüntüleri kullanarak yıl boyunca gözlemliyor, PCT patentli yapay zeka algoritmalarımızla tarım işletmelerine risklerini yönetmede ve karlılıklarını arttırmada yardımcı oluyoruz. Ekili alan tespiti, rekolte tahmini, hasat tespiti, gelişim takibi analizlerimiz ile sezon içinde makro ölçekte tarımsal arza dair ürettiğimiz verilerin yanı sıra; çözümümüz erken uyarı sistemi gibi çalışarak sorunlu noktalara çiftçinin müdahalesine imkan veriyor.

Orta-büyük ölçekli işletmeler ürün takibini kendi saha ekipleriyle sağlıyor. Ancak, güvenilir takip için saha ekiplerinin tüm tarlaları, sıklıkla ziyaret etmeleri üretim maliyetini arttırıyor. Ayrıca boylanan ürünler, ekini bozmadan iç kesimlerin incelenmesini zorlaştırırken tarlanın iç kısımlarındaki sorunların sıklıkla gözden kaçırılmasına sebep oluyor. Uydudan gözlemle geniş alanlar sürekli ve tüm noktalarda detaylı olarak taranıyor, ekipler sorunlu bölgelere nokta atışıyla yönlendirilerek maliyet ve iş gücünden tasarruf ediliyor.

Küçük işletmeler/çiftçiler ise maddi kısıtlardan gözlem araçlarına erişemediğinden ürün kayıplarını daha sık yaşıyor. Biz de uydu takibiyle yüksek-teknoloji-araçlarını çiftçilerin kullanımına sunarak risklerini yönetmelerinde emeklerinin karşılığını almalarında onlara yardımcı oluyoruz.

Agrovisio’nun yolculuğundan bahsettiniz. Peki başlangıçta sizi en çok neler zorladı?

Her şeye sıfırdan başlamak her zaman hem zor hem heyecanlı. Sanırım bizi en çok zorlayan nokta daha önce görülmemiş bir teknolojiyi anlatmak oldu. Gittiğimiz kurumlarda başta böylesine şeylerin mümkün olduğunu göstermek ve insanları ikna etmek hem zorlayıcı hem de gerçekten keyifliydi. Gittiğimiz her görüşmede tek tek en yalın halinden en kompleks haline kadar çalışmalarımızı anlattık. Bu da iyi ilişkiler kurmamıza vesile oldu. Sanırım geçen yıl çalıştığımız müşterilerimizin neredeyse tamamı ile bu yıl da çalışıyor olmamızın en önemli sebebi bu.

Ekibinizden kısaca bahseder misiniz?

Başarılı bir tarım teknolojileri firmasını oluşturacak bütün parçalara sahip olan ekibimizle disiplinler arası çalışmaya önem veriyoruz. Ekibimizde toprak bilimleri, uzaktan algılama, bitki besleme konularında alanında öncü akedemik danışmanlar ile birlikte Aselsan’da geliştirdikleri askeri teknolojilerle Amerika (US) ve Dünya (PCT)patentlerine sahip olan görüntü işleme, makine öğrenmesi ve yapay zeka konusunda uzmanlarımız, yetkin bir yazılımcı kadromuz var. Hatta aramızda çiftçinin halinden anlayan bir de çiftçimiz var! Ama hepsinden önemlisi Agrovisio’da sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamak için gece gündüz canla başla çalışan birbine her konuda destek olan takımımız arkadaşlarımızla, danışmanlarımızla ve yatırımcımızla büyüyen bir aile olduk.

Agrovisio’nun gelişimi ve geleceği için görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Kendimize belirlediğimiz misyon dahilinde hem çiftçileri hem de tarım işletmeleri ürün takip ve risk yönetimi için uygun maliyetli yapay zeka araçlarıyla buluşturarak sürdürülebilir tarımsal üretime destek veriyoruz. Hedefimiz yüksek teknoloji çözümleriyle yeni bir tarımsal üretim, ürün takip ve tedarik çağı başlatarak açlığın sıfır olduğu bir dünya yaratmak. Çözümünüzden çok, çözdüğünüz probleme aşık olunca girişimcilik bitmeyen bir serüvene dönüşüyor. Bu serüvende sürdürülebilir tarıma destek olmak isteyen herkese yer var. Şuna inanıyoruz ki Jack London’ın da dediği gibi “Birlik her zaman rekabetten daha kuvvetlidir”.

Siz de yolculuğuuzun bir parçası olmak isterseniz bizimle iletişime geçmeniz yeterli. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin 🙂

Emre Tunalı

Kurucu Ortak

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *