Agrovisio Sahada

Published by ezgi ışık on

Herkese yeniden merhaba…Sevdiklerimizle geçirdiğimiz, bol bol dinlediğimiz ve eğlendiğimiz bayram tatilinden sonra sizlerle buluşmaktan mutluyuz. Gelin şimdi kendi platformumuzu kullanarak bir tarlada ayçiçeği ürününün gelişimini ayrıntılarıyla inceleyelim.

Aslında üretim daha tohum toprağa düşmeden başlıyor. İlk adım toprağın tavına gelip gelmediğini anlamak yani doğru şartlarda ve doğru zamanda ekimi gerçekleştirmek. Bunun ilk adımı ise, toprağın tavını anlamak!

Çiftçimizin tarlada ayçiçeği ekimini yapmadan, salma sulama yaparak toprağın nemini istenilen seviyeye getiriyor ve biz de uydudan toprağın hazır olduğunu söylüyoruz!

Ama uydudan başka bir şey daha yakalıyoruz. Bu arazide tesviye problemi olduğundan bazı yerlere su ulaşamamış! Bundan dolayı bazı dalgalanmalara rastlıyoruz. Bu durum çıkışların her yerde aynı olmamasına sebep olabiliyor. Bu dalgalanmaları alta bulunan fotoğrafta görebilirsiniz.

Ve zaman geçiyor, uydu takibi devam ediyor. Çiftçimizin tarlasında ki ayçiçeği çıkışları başladıktan sonraki görünüm! Ayçiçeği çıkışları başlıyor ama büyümeler beklendiği tarlanın her bölgesinde homojen değil! Aşağıdaki grafikten de bunu gözlemleyebiliyoruz.

Dördüncü aydan itibaren NDVI değerindeki artıştan da anlaşılacağı üzeri ayçiçeğinin ekilip, büyümekte olduğunu görebiliyoruz. Fakat tarlanın bazı yerlerine su ulaşmadığı için belirli bölgelerinde ürün çıkışlarında sorunlar yaşanmıştır. Gri(boz) renkte görülen kısımlar suyun ulaşmadığı kısımlar. Gelin ürünün yetişmediği kısımların fotoğraflarına bakalım. Tarladaki durum da aşağıdaki gibi!

Salma sulama yapılan durumlarda tesviye işleminin önemini net bir şekilde görebiliyoruz. Bu örnekte olduğu gibi Agrovisio’da uydu görüntülerinden tarla geçmişine de bakarak tesviye problemini tespit ederek çiftçimize tavsiyelerde bulunuyoruz.

Ayçiçek ekimi yapılan tarlada 1. yağmurlama öncesindeki su stresi görünümü! Turuncu görünüm bize yeterli nemin olmadığını gösteriyor. Ayçiçeğinin gelişimi için toprak neminin istenen düzeye gelmesi gerekmektedir. Özetle aşağıdaki resimde göründüğü gibi su stresi yaşanıyorsa tarlanın sulanması gerektiğini söylüyoruz.

17 Haziran 2021 dolaylarında ilk yağmurlama yapılmış. Yağmurlama işlemi tarlanın büyüklüğe göre günlerce sürebildiği için aşağıdaki görüntüde yağmurlama yapılan alan daha koyu olarak gözüküyor.

Takibe devam ettikçe 1. Yağmurlamanın 2-3 gün sürdüğü anlaşılıyor.

Uydu takibi sürdükçe, yağmurlama sonrası bitkinin gelişiminin arttığı daha net görülüyor. Bu noktada bitki varlığını daha net gösteren dalga boylarından faydalanıyoruz. Sahte renk görüntüsü üzerinden bitkinin tarlayı örtme oranını görüyoruz. Kırmızı olarak görünen yerler sahte renkte bitkinin daha yoğun olduğu bölgeler. 2021-06-20 tarihli görüntüdeki homojen olmayan bölgeler yer yer gelişim geriliği olduğunu da gösteriyor.

1. Yağmurlama sonrası su stresinin azalarak doygunluğa ulaştuğını (koyu mavi) görüyoruz. Su stresi indeksimiz kırmızıya doğru gittikce bitkinin su stresi yaşadığı anlamına geliyor. Tarlamızda 1. yağmurlama sonrası bitkinin su strtesinin kalmadığını bu şekilde görebiliyoruz.

İİlk yağmurlama yapıldıktan sonra ayçiçeği çıkışlarının zayıf olduğu yerlerde bitkilerin tarlayı doldurmaya başladığını gözlemliyoruz. Sonradan çıkış yapan bitkiler öncekileri yakalayıp homojen bir yapıya kavuşuyor. Bu gözlemi hem sahte renk hem de NDVI değerlerinden de görebiliyoruz. İlk yağmurlamanın bitki gelişimi üzerinde etkisi bitki gelişim indekslerinden de net olarak görünüyor. Koyu Yeşil gelişim iyi olan bitkiyi gösterirken, rengin kırmızıya doğru gitmesi bitki yeşil aksamının azaldığı anlamına geliyor.

12 Haziran 2021 20 Haziran 2021

Bu yıl olduğu gibi Haziran yağışlarının yeterli olmaması durumunda  çiftçimiz 2.kez yağmurlama yapıyor. Fakat bu tarla için bitki henüz su stresi yaşamamasına rağmen yaklaşık 10 gün içinde ikinci sulama yapılıyor.

2. kez sulamanın ardından aşağıda bulunan görselde de görülebileceği gibi ayçiçeği gelişimi geri olan yerlerde ayçiçeğinin diğer bölgeleri yakalamaya başladığı görülüyor. 30 Haziran 2. yağmurlama öncesi görünüm. 02 Temmuz 2. yağmurlama sonrası görünümü ifade etmektedir.

30 Haziran 2021 02 Temmuz 2021

30 Haziran 2021 02 Temmuz 2021

Bitki gelişim indekine bakacak olursak 1. yağmurlama öncesi 0.48 değerindeyken yağmurlama sonrası 0.66 değerine ulaşmıştır. Özellikle 2. yağmurlama sonrası bitki gelişimi tarla boyunca homojen dağılmaya başlamıştır.

Gelin bu durumu görsellerle ve videolarla destekleyelim.

Uydu görüntülerinden ürün gelişimini tarla tarla takip ederek soruları tespit edederek üreticilerimize destek oluyoruz. Üreticileri teknolojimiz ile destekleyerek ürün kayıplarını engelleyor ve emeklerinin karşılığını almalarında yardımı oluyoruz. Birlikte daha güçlüyüz!

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *