ORMANLARIMIZ YANIYOR..

Published by ezgi ışık on

Ülkecek zor günlerden geçiyoruz.. Ormanlarımız, milli varlıklarımız kül oluyor!! Peki bu yangınların  sebepleri ne gelin detaylıca bakalım..

Orman Yangınları Neden Oluyor?

Küresel iklim değişikliği,çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Ülkemizde yağış rejimi değişiyor. Seller, afetler yaşanıyor. Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye, iklim değişikliğiyle beraber şiddetlenen kuraklık problemiyle karşı karşıya…

Ormanlar, sadece ağaç topluluğu değildir. Bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve mikroorganizmalardan oluşan bir ekosistemdir. Ormanlar, ülkemizin geleceği için korunması gereken en değerli varlıklarımızdan. Önümüzdeki dönem kuraklığa bağlı orman yangınlarının ülkemizin gündeminde olmaya devam edeceği öngörülüyor.

Orman yangınlarını tetikleyen nedenler arasında iklim krizinin yanında bilinçsiz insan akviteleri var. Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan verilere göre 2013-2020 yılları arasında çıkan yangınların yarısının sebebi bilinmiyor. Sebebi bilinen yangınlar arasında ilk sırayı yüzde 29 ile insan hatası alıyor. Bu hataların en önemlisi tarladaki anızların yakılmasıyla çevreye sıçrayan kıvılcımlar. Bunu piknik ve sigara izmaritleri takip ediyor. Doğal nedenle çıkan orman yangınlarının oranı yüzde 11.5. Kasıtlı  yakılan ormanların oranı ise genel içerisinde sadece yüzde 5.1. Yaz dönemlerinde yağışların azalması, düşük nem oranları, artan sıcaklık ve kuru rüzgarların etkisiyle bu yangınların kontrol altına alması zorlaşıyor. İklim krizinin sonuçları, ekosistemin tahribatının giderek daha tehlikeli bir boyutta olacağının göstergesi.

Yangınlar; evlere, hayvanlara, insanlara, bitkilere zarar veriyor. Ancak en büyük zararı toprağa, toprak altı canlılara veryor. Bunun sonucunda toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı değişiyor. Doğanın kendini toparlaması uzun zaman alıyor. Tarım da aynı şekilde meyvesi uzun zamanda alınan bir ekonomik akvite. Gelin, ülkemiz yangından nasıl etkilendi bakalım!

Orman Yangınlarında Üretici Ne Kadar Zarar Gördü?

Antalya Ticaret Borsası’nın yaptığı açıklamaya göre Antalya’da çıkan orman yangınlarında ilk tespitlere göre; yaklaşık 720 dekarlık sera alanı -çoğu yeni yapılmış muz ve sebze serası- , 350’ye yakın büyükbaş hayvan, 3 bine yakın küçükbaş hayvan ve 16 bin dekarlık tarım alanında bulunan 360 adet arı kovanı yangın sebebiyle yok oldu.

Diğer bir şehrimiz Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde ise hububat ekili alanda çıkan yangında yaklaşık 5 dekar buğday ve yulaf tarlası yandı.

Yapılan bu açıklama, orman yangınlarında zarar gören üreticilerin durumu ve üretimin ne kadar yara aldığı hakkında bize büyük bir resim çiziyor bizlere.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Haziran ayına ilişkin üretici fiyat endeksine göre, ÜFE Haziran’da yıllık olarak yüzde 21,76 artış olduğu göze çarpıyor. Girdi maliyetlerinin aşırı artışı, üretime büyük bir darbe vuruyor. Çiftçinin ürün yetiştirme isteği azalıyor,çiftçi sayısı azalıyor.

Pandeminin hala devam ediyor oluşu ve Eylül ayı ile birlikte şiddetini artırabilecek olan bir dördüncü dalga endişesi, tarımsal ürün fiyatlarını daha da yükselteceği öngörülüyor

Uydu takibi ile yangınlar ve hasar nasıl tespit ediliyor?

Türkiyedeki üretim bölgeleri ve yaşam alanları çoğunlukla ormanla iç içe. Manavgat’da yaşanan yangında, Agrovisio’nun uydu görüntüleme sisteminden Salur mahallesindeki seraları ve tarlaları yangından öncesi, yangın sırasında ve yangın sonrası olmak üzere görebiliyoruz.Ayrıca Agrovisio’nun uydu görüntüleme sistemini kullanarak yangının ne kadar bir araziye yayıldıdığını hektar ve metre cinsinden hesaplayabiliyoruz.

Orman Yangınlarının Sonuçları Nelerdir?

  • Karbon-oksijen dengesi bozulduğundan atmosferde biriken karbondioksit,iklim değişikliğine sebep olmakta.
  • Ekoturizm alanları yok oluyor.
  • Milyonlarca canlı ölüyor,evsiz kalıyor.Biyoçeşitlilik zarar görüyor.Türler yok olma tehlikesiyle karşılaşıyor.
  • Bölgedeki yağış rejimi bozulur.Yağışlar azalır.Su kaynakları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalır.
  • Bölgede üretim azalır.

Orman Yangını Sürecinde Vatandaş Olarak Ne Yapmalıyız, Ne Yapmamalıyız?

  • Tohum ve kozalakla orman ekosisteminin insan müdahalesi olmadan kendi kendini rehabilite etmesi söz konusu olduğundan bölgeye hemen ağaç dikmek hiç de mantıklı bir yaklaşım değil.Unutmamalıyız ki hala orada var olan bir ekosistem var.Eğer yanmış alanda ekosistem tamamen öldüyse ve ağaçlandırma yapılması gerekliyse o bölgedeki ekolojik şartlara uyum sağlamış türler dikilmelidir.
  • Orman Bölge Müdürlüğü/Şefliği/İşletme Müdürlüğü gibi alandan sorumlu ekipten izin almadan ‘Hemen yardım edelim’ düşüncesiyle bölgeye gitmek,acil yardım ekibinin işlerini yapmasını zorlaştırabileceğinden sakıncalıdır.
  • Orman yangınlarını önemseyen sivil toplum kuruluşlarına maddi veya manevi destek verebiliriz.

Umarız ormanlarımız, ciğerlerimiz tekrar yeşerir. Eskisi gibi milyonlarca canlıya ev sahipliği yapar.

Agrovisio ailesi olarak uydu takip sistemimiz üzerinden her türlü desteği vermeye hazırız.

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takipte kalın. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *