BUĞDAY VERİMİNİ ARTIRAN ADIMLAR:

Published by ezgi ışık on

Tahıl grubunda yer alan buğday geçmişten günümüze kadar dünya tahılları arasında yer alan en önemli besinlerden biri olmuştur. Türkiye tarımında da önemli bir yere sahip olan buğday, ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirtilmektedir. Hatta Türkiye buğday üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Buğday üretimde verimlilik oranını artırmak için yapılması gereken adımları uygularsak bu başarıyı daha da iyi yerlere getirebiliriz. Şimdi bu adımları yakından inceleyelim.   

  1. Toprak işleme ve tohum yatağı hazırlığı, buğday tarımında verimi etkileyen en önemli adımlardan ilkidir. Toprağa ekilen tohumun kolay ve zamanında çimlenebilmesi için tohum yatağının düzgün şekilde hazırlanması önemlidir. Ayrıca buğday ekiminde, topraktaki değerli organik maddelerin varlığına da dikkat etmek bu aşama için çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta toprağın işlenmesidir. Toprak işlenmesi adımında, önceki ekimden kalanların toprağa iyi karıştırılması, toprağın yumuşatılması, ufalanması ve gevşetilmesi önemlidir. Toprak işlenirken yabancı ot mücadelesi de yapmak önemlidir. Toprağın tavının da ekime uygun olması önemli bir ölçüttür.
  2. Gübreleme yapmak, buğday tarımında verimi etkileyen önemli bir adımdır. Buğdayın gübre ihtiyacı büyüme döneminde artmaktadır fakat bazı dönemlerde gübrenin fazla verilmesi bitkiye büyük oranda zarar verir. Örnek verecek olursak azot içerikli gübreleri büyüme döneminde vermek büyümeye yararlı bir etkiye sahip olurken, çiçeklenme döneminde verilmesi zararlı bir etkiye neden olabilir. Bu sebeple bilinçli gübreleme yapmak verim için çok önemli bir basamaktır. Doğal gübreler genellikle ekimden önce verilmektedir. İnorganik gübrelerde ise büyüme evresinde verilmektedir.
  3. Kaliteli tohum kullanımı, buğday tarımında kaliteli tohum kullanmak önemli bir adımdır. Bölgeye uygun tohumu almak önemli olduğu gibi sertifikalı tohumların kullanılması da önemli bir adımdır.
  4. Ekilecek tohum miktarı, buğday tarımında verim oranını etkileyen bir adımdır. Bilinçsiz fazla ya da az ekim verimin düşmesine sebep olabilmektedir. Dekar başına atılacak tohum miktarı, tohumun çeşidine, tohumun büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
  5. Buğday ekim yöntemi, yapılan araştırmalara göre verimi etkileyen önemli bir etkendir. Modern yöntemler ve makinalar kullanılarak yapılan tarımda verimliliğin arttığı görülmüştür.
  6. Buğday ekim derinliği, buğday verimini etkileyen bir durumdur. Çok derine ekilen tohumlarda geç çıkma, çürüme gibi sorunlarla karşılaşılması mümkündür. Normal koşullarda buğday tohumu 5-6 cm derinliğe ekilmektedir. Tarlanızın tav çizgisine göre bu derinlik 1-2 cm yukarı çıkabilir.
  7. Ekim nöbeti, buğday veriminin artması için yapılması gereken bir adımdır. Buğdayda zarar yapan ekin kurdu, buğday sineği gibi zararlıların önüne geçmek için ekim nöbeti yapmak yararlıdır.
  8. Yabancı ot ile mücadele, erken dönemde yabancı ot ile yapılan mücadele verimde yüksek oranda artışa sebep olur. Doğru zamanda doğru mücadele yöntemi ile bu zararlı durumun önüne geçmek mümkündür.
  9. Hastalık ve zararlılarla mücadele, zirai danışmanlarla yapıldığında ve doğru müdahale ile çözülebilir.
  10. Sulama, buğday veriminde en önemli adımlardan birisidir. Sulamanın doğru zamanda yapılması %100 oranında bir artışa neden olmaktadır. Buğday ekiminden hemen önce ve ekimden hemen sonra sulama yapılmalıdır çünkü bu sulama verimde
    %35’e yakın artış sağlamaktadır. Eğer bahar aylarında yeteri kadar yağış olmaz ise bu dönemde sulama yapmak gereklidir. Bu sulama doğru yapılırsa %55 oranında verim artışına sebep olmaktadır. Son sulama ise süt olumu döneminde yapılmalıdır. Ayrıca su miktarı da verim artışında önemli bir yere sahiptir fakat fazla miktarda su verilmesi verimi olumsuz yönde etkiler. Bu durumu kontrol etmek için nem çubukları kullanılmalıdır.
  11. Buğday hasadı, verimi etkileyen önemli adımlardan biridir. Buğday hasatında tane kayıplarının önüne geçmek verimi artıran bir adımdır. Bu kayıpları biçerdöverle ile hasat yaparken ayarlı ön tabla ile uygun yükseklikte ve zamanında hasat yapmak önemlidir. Fazla yüksekten yapılan hasatta tane kayıpları yaşanmaktadır. Ayrıca biçerdöverin silindir hızının en düşük ayarda tutulması da tane kayıplarının önüne geçmektedir.

Referans :

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ttae/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=69

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *