3 Basamakta Agrovisio ile Tarımda Dijital Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Published by ezgi ışık on

Tarım alanlarındaki verimlilikte ilk sıçrama M.Ö 10.000’li yıllarda yerleşik tarım hayatına geçişle sağlanmıştır. Bunun ardından birçok önemli sıçrama olmuştur. Bunları inceleyecek olursak ilki 1930’lu yıllarda traktör kullanımı ve mekanizasyonla başlamıştır. Bunu takiben 1960’lı yıllarda inorganik gübrelerin kullanımıyla tarım alanlarında verimilik oranında artış meydana gelmiştir. Bunların yanı sıra  1980’li yıllarda önemli gelişmeler arasında yer alan genetik mühendisliği ile çeşit seçimi olmuştur. 2000’li yıllarda ise bilgi iletişim teknolojilerinin yaygınlaşması ile tarım sektöründe büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Günümüzde ise IoT sensörler, drone teknolojisi ve yapay zeka ile tarım alanlarındaki verimlilik oranlarını artırma çalışmaları yapılmaktadır. Günümüzde tarımda dijital dönüşüm ile verimlilik artırmak için  dikkat edilmesi gereken 3 önemli basamak vardır. Bunları inceleyecek olursak;

  • SU YÖNETİMİ

Su yönetimi tarımda kuraklık tehlikesinin önüne geçmek için en önemli etkenlerden birisidir.Küresel ısınmadan dolayı mevcut su kaynaklarımızın azalması nedeniyle tarımda suyun etkin olarak kullanılması sağlanmalıdır. Peki biz Agrovisio olarak çiftçilerimizin suyu etkin kullanmalarını nasıl sağlıyoruz? Gelin birlikte inceleyelim. Uydu görüntülerimizden yaralanarak bitkideki su stresi ölçerek su stresi yaşanan bölgelerinin belirleyebiliyoruz. Su stresi yaşanan bölgeleri mobil uygulamamız aracılığıyla çiftçilerimize raporluyoruz. Böylelikle çiftçilerimiz tarlasını doğru zamanda sulayarak su yönetimi etkin olarak gerçekleştirebiliyor.

  • TOPRAK YÖNETİMİ

Doğru ürün ve doğru yetiştiricilik yapmak toprak yönetiminin en önemli hususlarındandır. İyi yönetilen topraktan alınacak verim hasat esnasında çiftçilerimizin yüzünü güldürür. Yaptığımız analizlerle çiftçilerimizin toprağında geçmiş yıllarda ekilen ürünlerini ürünlerinden alınan verim düzeyini görebiliyor. Böylece tarlanın verim potansiyelini anlayabiliyor. Ayrıca çiftçilerimiz toprağın veriminin düşük olduğu bölgelerde verimliliği artırmak için platformumuz üzerinden zirai danışmanlarımızdan yardım alabiliyorlar.

  • ÜRÜN YÖNETİMİ

Su yönetimi, toprak yönetimi kadar önemli bir alanda ürün yönetimidir. Ürün yönetimi kendi altında başlıklara ayrılır. Bunlar;

  1. Gelişim Anomali Tespiti: Platformumuzu kullanan çiftçilerimiz ürünlerindeki gelişim geriliklerini tespit edebiliyor. Uydu görüntülerinden belirli aralıklarla gelişim geriliği yaşanan bölgelere bakıp iyileşme olup olmadığını da tespit edebiliyor. Gelişim geriliği yaşanan kısımlarda zirai danışmanlarımızdan yardım alarak ürün kayıplarının önüne geçebiliyorlar.

Verim Tahmini: Agrovisio platformundan üzerinden çiftçilerimizin ektiği alana bakarak hangi bölgelerde verimin düşük olduğunu tespit edebiliyoruz. Platformumuz aracılığıyla günlük hava tahminlerini, toprak özelliklerini göz önünde bulundurarak ürün verimini tahmin edebiliyoruz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *