SU STRESİ VE KURAKLIK:

Published by ezgi ışık on

Kuraklık ve susuzluğun alarm verdiği bugünlerde su kullanımına dikkat etmek çok önem arz eden bir hale gelmiştir. Dünya çapında kuraklıkla ilgili birçok uyarı ve çalışma vardır.  Buna rağmen dünya genelinde ihtiyaç dışı su tüketiminin önüne geçilemiyor. Uluslararası yapılan su stresi ile ilgili kategorilendirmede ülkemiz “su stresli ülke” kategorisinde. Durum böyle olunca ülkemizdeki kaynakları doğru ve tasaraflu kullanmak daha kritik hale geldi. Eğer ülkemizde bulunan su kaynaklarımızı düzgün kullanmazsak gelecekte susuzluğun, kuraklığın yanında da tarımsal üretimin düşüş yaşayacağı yadsınamaz bir gerçek. Bu durumun önüne geçmek için kuraklığı ve susuzluğu sadece evimizde yapıcağımız tasarrufla değil tarım alanlarında da yapıcağımız tasarrufla da desteklememiz gerekiyor. İşte biz de Agrovisio olarak bu tasarrufu sağlamak adına kullanıcılarımıza platformumuz üzerinden tarlada yaşanan su stresini, kuraklığı, anamolileri, bitkinin su ihtiyacını söyleyerek ihtiyaç dışı sulamaların ve su kayıplarının önüne geçiyoruz. Gelin bu tasarrufa nasıl destek sağlıyoruz yakından inceleyelim.

  • Bitkilerdeki Su Stresi:

Bitkilerdeki su stresi, bitkinin terlemesiyle atılan suyun, çevreden aldığı sudan fazla olmasından kaynaklanır. Su kaybı yaşan bitkilerin gelişimlerinde gerilikler görülür. Ayrıca su stresi yaşayan bitkilerde yaprak küçülmesi, fotosentez yapmada azalma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hatta ağaçlarda meyve oluşturmama durumu ya da oluşan meyvenin boyutunda küçük kalma gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu durum tahıllarda ise danelerin yeterli büyüklüğe gelememesine ve ürün veriminde azalmaya sebep olmaktadır. Bu sorunların sonuçlarını azaltmak için su stresini tespit edip erken müdahalede bulunmak önemlidir. Peki Agrovisio olarak su stresini nasıl tespit ediyor ve olumsuzlukları engellemek için nasıl erken müdahalede bulunuyoruz?

İlk olarak su stresini tespit etmek için tarlanızı uydu görüntülerini kendi algoritmalarımızla işleyerek düzenli aralıklarla takip ediyoruz. Kullanıcılarımız da platformumuzdaki su stresi katmanından kayıtlı tarlalarının durumunu görebiliyor. Gelin su stresi yaşayan tarlayı yakından inceleyelim ve çözümlerimizden bahsedelim.

Tarlayı inceleyecek olursak orta kısmında ve doğu kısmında su stresi yaşanmıştır. Bu su stresi parselde açık renk mavi ile gösterilmiştir. Peki ileri tarihlerde bu su stresini azaltmak için hangi adımları takip ediyoruz?

  • İlk olarak su stresi yaşanan bölgeyi tespit ediyoruz.
  • Kullanıcımızı bu durumdan haberdar ediyoruz.
  • Su stresi yaşamasının nedenlerinin neler olabileceğini öğrenip uzman desteği sağlıyoruz.
  • Daha sonrasında bölgede su stresinde gerileme olup olmadığını kontrol edip kullanıcımıza geri dönüşlerde bulunuyoruz.
  • Bitkinin su ihtiyacını görebilen kullanıcılarımız, su stresine göre sulama planlaması yapabiliyor. Bu sayede ihtiyaç dışı sulamaları azaltarak su tüketimini azaltıyoruz.
  • Ayrıca kullanıcımızda platformumuz üzerinden tarlalarındaki sulamanın her alanda eşit yapılıp yapılmadığını görebiliyor. Daha az sulanan veya daha çok su stresi gözlemlenen bölgelere ister kendileri isterse zirai danışmanlarımız eşliğinde müdahale edebiliyor.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *