Covid-19’un Tarıma Etkileri:

Published by ezgi ışık on

2020’de başlayıp etkilerini hala gösteren Covid-19 salgını birçok sektörü zor duruma soktu. Hizmet sektöründen eğitim sektörüne, sağlık sektöründen eğlence sektörüne kadar çoğu sektör ciddi boyutta sıkıntılar yaşadı. Gelin şimdi tarım sektörünün pandemiden nasıl etkilendiğini yakından inceleyelim.

  • Salgınla birlikte gelir düşüşleri ve gıda fiyatlarında yükselişler yaşandı. Pandeminin etkisiyle 690 milyon olan açlık sınırında yaşayan insan sayısına 132 milyon kişinin daha eklendi. Küresel düzeyde gıda yardımı almak zorunda olan ve akut açlık kriziyle yaşamak zorunda kalan insan sayısının ise 135 milyonu buldu. [1]
  • İnsanlar pandeminin başlaması ile beslenme kaygısı yaşamaya başladı. Gerekli besinleri temin edebilecek miyiz? Yaşamsal fonksiyonlarımızı devam ettireceğimiz gıdaları eksiksiz alabilecek miyiz? Üretimde sıkıntılar yaşanacak mı?  Gibi sorular insanların kafasında tedirginliğe yol açtı. “Salgından sonra değişen tüketici davranışları” konulu araştırma ile Türk halkının satın alma davranışlarının nasıl etkilendiğine dair sonuçlarına göre %69 oran ile gıda sektörünü satın alma önceliklerinde ilk sırada yer almıştır. [2]
  • Uzun raf ömrüne sahip olan gıda ürünlerine talepler artmıştır. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde insanlar daha çok uzun süre kullanabilecekleri gıdalara yönelmiştir. Un, makarna, bakliyat gibi ürünler daha önemli hale gelmiştir. [2]
  • Üretimin aksine tedarikte sıkıntılar yaşanmıştır. Market raflarından boşalmalar yaşanmıştır. Sokağa çıkma yasaklarından dolayı lojistik alanında sorunlar çıkmıştır. Taze üretilen ürünlerin şehirlerarası taşınmasında sıkıntılar yaşanmıştır.
  • Çiftçiler, günlük ya da mevsimlik çalışacak işçi bulamamıştır. Bu sebepten dolayı üretimde bazı aksaklıklar yaşanmıştır. Üretilen üretimi toplama, paketleme ve taşıma gibi alanlarda gerilikler yaşanmıştır.
  • Covid-19 virüs salgını, ülkelerin gıda üretiminde kendine yeterlilik politikalarını daha çok öne çıkarmasına sebep oldu, ihracatçıların ihraç rakamlarında düşüşler gözlemlendi [3].
Free photo Arable Agricultural Machine Agriculture - Max Pixel

Çözüm Önerileri

  1. Aile çiftçilerinin ulaşılabilir teknoloji araçları ile desteklenerek sürdürülebilir üretiminin arttırılması ve yaygınlaştırılması.
  2. Yerel/yerli üretimin desteklenmesi.
  3. Devlet teşvik ve hibelerinin etkin ve etkili olarak kullanılması.
  4. Tüketici ile üretici arasındaki tedarik zincirinin kısaltılması.

Agrovisio olarak tarımın ancak ve ancak doğru teknolojilerle desteklenmesi durumunda pandemi ve küresel iklim krizinin  etkileri ile mücadele edebileceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada Agrovisio olarak tarım ve teknolojiyi buluşturarak gıda güvenliğine katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

REFERANSLAR

  1. https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/tarim-ve-gida-sektoru-kovid-19-salgininin-kuresel-etkilerini-mercek-altina-aldi/2294536
  2. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1636669
  3. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1143137
Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *