Rusya-Ukrayna Savaşının Türk Tarımı Üzerindeki Etkileri:

Published by ezgi ışık on

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş dünyanın gündeminde. Yaşanan savaşın etkilerini birçok alanda olduğu gibi tarım ve gıda açısından da hissedebiliyoruz. Peki, bu durum tarım açısından ülkemizi nasıl etkiliyor?

Bilindiği üzere Rusya ve Ukrayna dünyanın tarım ambarı olarak nitelendirebileceğimiz Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ülkelerdir. Rusya ve Ukrayna’ya birlikte bakacak olursak 200 milyon tonluk dünya buğday ihracatının %30’luk kısmı bu iki ülke tarafından gerçekleştiriliyor. Bu iki ülke ayrıca ayçiçeği tohumu ihracatının yüzde 32’sine, mısır ihracatının yüzde 19’una, arpa ihracatının da yüzde 31’ine sahip.

Rakamlara bakınca iki ülke arasında yaşanan savaşın dünyayı gıda konusunda da etkilediğini ve daha da etkileyeceğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Hububat ürünlerinin fiyatlarındaki artış da bunu doğrular nitelikte. Çoğu ülke gibi bizde bu iki ülkeden önemli miktarda ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla bu durum Türkiye’yi de yakından etkiliyor. Türkiye’nin Rusya’dan gerçekleştirdiği temel ithalat kalemleri 6.7 milyon tn ile buğday, 0.9 milyon to ile ham yağ, 1.2 milyon ton arpa olarak söylenebilir. Bu ürünlerin yanında kepek, baklagiller, küspe de ithal edilen ürünlerden önemlileri.

Bu ülkeler ihracat açısından da bizim için önemli. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomiyi Araştırma Enstitüsü raporlarına göre limon ihracatının yüzde 25’i Rusya’ya, yüzde 8’i Ukrayna’ya gerçekleştiriliyor. Taze kayısı ihracatının yüzde 50’si Rusya’ya yapılıyor. Yaş üzüm ihracatının yüzde 55’i Rusya’ya yüzde 17’si Ukrayna’ya gerçekleştiriliyor.

Birçok önemli üründe dışa bağımlı olsak da, Türkiye’nin kendi kendine yetebilecek üretimi gerçekleştirebilecek potansiyelde olduğunu da asla unutmamak gerekir. Bu noktada ihtiyacımız doğru planlama, gözlem, dijital tarım uygulamalarında olduğu gibi teknolojinin tarımsal üretimde yaygınlaşması. Biz de Agrovisio olarak yerli teknolojimizle yerli üretimimizi destekleyerek dışa bağımlılığımızı azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Atatürk’ün yüzyıla damgasını vuran “Yurtta sulh, cihanda sulh!” sözünü benimseyerek; her şeyden önce savaşın yıkımınıdan uzak, barış içerisinde bir dünya istiyoruz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

Referanslar:

[1] https://www.dunya.com/kose-yazisi/rusya-ukrayna-krizinin-tarima-etkileri/649720

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *