Üretimdeki sessiz destekçimiz: Toprak

Published by Kübra Yurttaş on

Toprak Nedir?

Toprak, su ve hava gibi tüm canlıların yaşamını devam ettirebilmesi için kullanmak zorunda olduğu hayati öneme sahip yeryüzü örtüsüdür. Akalan toprağı ‘‘arzın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayan, kayaların ve organik maddelerin türlü ayrışma ürünlerinin karışımından meydana gelen, içerisinde ve üzerinde geniş bir canlılar alemi barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan, belli oranlarda su ve hava içeren üç boyutlu dinamik bir varlıktır.’’ şeklinde tanımlamaktadır. Yani Dünyamızın canlı ve nefes alan derisi gibidir toprak. Sadece insanların değil dünyadaki toprak altı ve toprak üstünde yaşayan tüm canlılar için ana besin kaynağıdır.

Tarım yapılacak alanın yetiştirilecek olan ürün için uygun olması gerekir. Tarım topraklarının verimliliğini belirleyen başlıca unsurlar olarak bünye, pH(asitlik), tuzluluk (%tuz), organik madde kapsamı (%), kireç durumu (%CaCO3), potasyum ve fosfor gibi besin maddelerini sayabiliriz. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişeceği en uygun toprak, % 45 mineral madde, % 25 su, % 25 hava ve % 5 organik madde içermelidir.

Bir diğer konu ise toprağın su tutma kapasitesidir. Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için öncelikle toprağa yeterli yanmış ahır gübresi gibi organik katkı maddeleri verilmelidir ve gerekli havalandırma yapılmalıdır. Havalandırma, bitki köklerinin ve diğer toprakaltı organizmaların nefes almasını sağlar. Bitkiler büyüyüp gelişmek ve ürün vermek için insan ve hayvanlar gibi beslenmek zorundadır. Besin maddelerini toprak altından kökleri ve toprak üstünden yeşil aksam dediğimiz yaprakları ile toprak ve atmosferden alırlar.

Tarım yapılan toprakların verimliliğini artırmak, yetiştirilen tarım ürünlerinin miktarını ve kalitesini yükseltmek amacıyla toprakta yeterince bulunmayan besin maddelerinin insanlar tarafından toprağa verilmesine gübreleme, bu besin elementlerini içeren maddelere ise gübre denir.

1 cm toprağın oluşabilmesi için ortalama 1000 yıl geçmesi gerekir. Bizler ise toprağın ne kadar zor oluştuğunu bildiğimiz halde en verimli arazilerimizi bilinçsizce kullanmaya ve doğal dengeyi bozmaya devam ediyoruz. Tarım için en uygun alanların yerleşime açılması ve sanayi için yapılaşma alanı olarak kullanılması, su ve rüzgâr erozyonu, toprak kirliliği tehdit oluşturan en önemli nedenlerden sadece birkaçı.

Bu haftaki yazımızda toprak oluşumu ile ilgili az da olsa bilgi sahibi olduk. Toprağımızı bilinçli kullanmak en az zararı vermek ve maksimum verimi almak için bilinçli tarım yapmalı, teknolojiden faydalanmalı ve olabildiğince çok şey öğrenerek hem kendimize hem de çevremizdeki diğer insanlara fayda sağlamalıyız. Sizler de günümüz teknolojisini sahada kullanarak arazinizdeki toprak yapısından kaynaklı verim düşüklüğü takip edebilir, risklerinizi uydu ile takibi ile görebilirsiniz. Bu konuda Agrovisio mobil ve web platformlarından yararlanabilirsiniz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medyalarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

KAYNAKÇA

https://topraktema.org/toprak-nedir

https://arastirma.tarimorman.gov.tr

Akalan, İ. 1983. Toprak Bilgisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Kitabı No: 243.

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *