Uydu Görüntüleri ile Bitkide Azot Durumu Takibi

Published by Kübra Yurttaş on

Besin maddeleri içerisinde noksanlığının etkisini hissettiren azot, bitki besin maddeleri içerisinde en önemlisidir ve gübrelemede en çok kullanılanıdır. Bitkilerde yaprak ve gövde oluşumunu teşvik eder. Bitki bünyesindeki önemli fizyolojik fonksiyonları, ürün miktarını ve ürün kalitesini doğrudan etkileyen bir besin maddesidir. 

Sağlıklı bitkiler genellikle, toprak üstü dokularında % 3-4 oranında azot içerir. Hücrelerin büyümesi ve üremesine olanak sağlayan genetik materyal olan DNA gibi nükleik asitlerin önemli bir bileşeni ve bitkilerden en iyi verimin elde edilebilmesi için çok önemlidir.

Azotun Bitki Yaşamındaki Rolü

Azot; nitrat, amonyum ve üre olmak üzere üç şekilde kullanılır. Bitkiler azotu nitrat şeklinde alabilirler. Diğer amonyum ve üre bileşiği şeklindeki azotlu gübrelerin nitrata dönüşmesi zaman alacağı için, acil azot ihtiyacı olan bitkilere nitratlı gübreler verilir.

Bu üç azot bileşiğinin bitki beslemedeki rolünü kendi beslenmemizle kıyaslarsak: Üreyi, kuru gıdalara; amonyumu, pişmek üzere olan yemeğe; nitratı da masaya servis yapılmış yemeğe benzetebiliriz. Beraber kullandığımızda, bitki azotu kademeli olarak uzun sürede alacaktır. Ayrıca bitkinin ihtiyacı olan azotu bir defada bitkiye vermek yerine, aynı dozu 4-5 parçaya bölerek vermek daha avantajlıdır. Zira azot bileşikleri fazla beklediği zaman, azot gazına dönüşerek havaya karışacağı içi, bitki bileşiklerdeki azotun çok önemli bir kısmını alamamış olacaktır.

Azot Noksanlığında Ne Olur?

Azot verildiği zaman iştahlanıp, tazelenip, koyu parlak yeşil görülen yapraklar; azot eksikliğinde matlaşır, sararır, lif oranı yükselerek sertleşir yaşlanmaya başlar. Sürgün ve yapraklarda büyüme iyice yavaşlar, bitki küçük kalır. İlerlemiş azot noksanlığında sürgünler kıvrılarak aşağı doğru büyür. Yapraklar küçülerek vaktinden önce dökülür ve ağır kloroz (sararma) görülür. Bitki yaşlılık hormonu salgılar, ince ve zayıf kökler görülür. Azot noksanlığı öncelikle kendini yaşlı yapraklarda gösterir. Bu, azotun bitkide hareketli olmasından kaynaklanır.

Azot Fazlalığında Ne Olur?

Eksikliği bitkide hayati risk taşıyan azotun fazlalığı da bitki için sorun yaratır. Azotun fazlalığında bitkide aşırı boylanma, yapraklarda dalgalı yüzey ve kenar şekilleri, bitki dokularında gevşeme, gevşeme ve aşırı boylanmaya bağlı olarak yatma, hastalıklara karşı direnç zayıflığı, çiçeklenmede gecikme, çiçek ve meyve dökme, raf ömründe kısalma, şeker sentezinde azalmalar görülür. Daha aşırı kullanıldığında bitkiler tümüyle kuruyabilir. Azot verildikten sonra sulamayı geciktirmemek gerekir. Mümkünde azot bol su ile verilmelidir.

Bitkide Azot (N) Alınmasını Zorlaştıran Faktörler

  • Nitratın yıkanma ile amonyumun da uçarak süratle toprağı terk etmesine neden olan hafif ve kumlu topraklar,
  • Su baskısı, sulama veya yüksek kil içeriği nedeniyle yapısal problemi olan topraklar,
  • Düşük organik madde içeriği olan topraklar,
  • Yetersiz gübreleme veya bir önceki dönemde azotun tüketilmesi,
  • Bitkide kök gelişiminin yetersizliği.

Düşük organik madde içeriği olan topraklara Agrovisio platformu üzerinden örnek verecek olursak;

Bu haftaki yazımızda azot yapısı, bitkinin bünyesine alım süreci, noksanlıkları ve fazlalıkları durundaki belirtilerinden bahsettik. Sizler de bitki bünyesindeki azot durumunu takip edebilir, azot eksikliğinden kaynaklı bitki gelişim geriliklerini zarar eşiğine gelmeden müdahale edebilirsiniz.

Tarlanızda gözlemlediğimiz bitki sağlığı, su stresi, gelişim geriliği veya azot durumundan kaynaklı sorunları sistem üzerinden bildirim şeklinde sizlere iletiyor, renklendirmelerin anlamlarından bahsediyoruz.

Teknolojimizi kullanarak sorunlarınızı uydu takibiyle tespit edebilir, bünyemizdeki ziraat mühendislerimize danışarak çözebilirsiniz. Tüm bu hizmetler için Agrovisio web ve mobil platformları sizin hizmetinizde.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Referans:

https://www.afsinleonardit.org/post/bitkilerde-azot-eksikli%C4%9Fi

https://www.drt.com.tr/TeknikBilgi.aspx?page=Azot

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *