Hasat Bayramı ve Uydudan Hasat Takibi

Published by Kübra Yurttaş on

Ürün kaldırma, ekin biçme olarak bilinen hasat; tarımsal üretimde emeğin ve alın terinin harmanlandığı toprakta filizlenerek karşılık bulduğu zamandır.

Tarihte ilk olarak milattan önce Romalılar tarafından kurbanlar kesilerek kutlandığı söylenen hasat bayramı, günümüzde temmuz ayında tarım işletmeleri, ziraat fakülteleri, ticaret odaları, tarımsal dernek ve birlikler gibi farklı kurum ve kuruluşlar tarafından geleneksel olarak kutlanmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişci de Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğünde düzenlenen TİGEM Geleneksel 70’inci Hasat Bayramı törenine katılım sağlamış, üretim ile ilgili değerlerden bahsetmiştir.

Kirişci, hububat üretiminin 18 yılda yüzde 20, son 3 yıllık dönemde ise yüzde 8 artarak 37 milyon tona yükseldiğini belirterek, “Buğday üretimimiz 19-22,6 milyon ton aralığında seyretmekte. Yurt içi talebi karşılamada küresel krizlerden etkilenmeyecek bir noktada olduğumuzu birlikte görüyoruz. Dünyadaki buğday üretiminde ise 2021 itibarıyla 10’uncu sıradayız. Bitkisel üretimde daha iyi bir sürece doğru yol aldığımızı özellikle kaydetmek isterim. 2021 yılında, nadas alanlarında sağlanan 1,1 milyon dekarlık azalmayla, ekilen tarla mevcudumuzda 4 milyon dekar artış gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.

Tarımda sürdürülebilir, yüksek verim ve kalitede üretim yapabilmek için tarımsal üretim planlaması önemlidir. Tarımsal üretim planlamasında hasat zamanı tahmini büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticiler ve araştırmacılar için büyüme derece gün veya termal zaman olarak da bilinen etkili toplam sıcaklık değerleri ile çeşitli hasat tahmin programları da yapılmıştır.

Dijital Tarım Platformu Agrovisio ile tarlalarınızdaki ürünlerinizdeki gelişim geriliği, su stresi, bitki sağlığı gibi tarımsal analizleri yaparken, tarlanızın hasat olgunluğu bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Hasat zamanı tarlada değilseniz, sözleşmeli tarım yaptırıyorsanız ya da hasadı sizin adınıza başkaları yapıyorsa, tarlanızın hasadını uydu görüntüleri ile uzaktan takip edebilirsiniz.

Agrovisio platformu üzerinden farklı ürün yetiştiriciliği yapılan tarlalardaki hasat görüntülerini inceleyelim.

Buğday

Resimde Konya- Karatay bölgesindeki bir buğday tarlasının hasat edilirken (sol resim) ve hasat sonrası (sağ resim) görüntülerini görmektesiniz. Bu veriler grafiklerle de desteklenmektedir.

Mısır

Bu resimde de bir mısır tarlasının hasat olgunluğuna ulaştığında (1), hasat başladığında (2) ve hasat sonrası (3) görüntülerini görmektesiniz.

Yonca

Ve son resim Agrovisio bitki sağlığı indeksinde, center pivot robotik sulama sistemi ile sulanan bir yonca tarlasının; biçim yapılmadan önceki (sol) ve biçim sonrası (sağ) görüntülerini göstermektedir.

Çiftçilerimiz Agrovisio ile hasat zamanını tarihini hesaplayabiliyor ve buna bağlı olarak yapacakları tarımsal faaliyetleri planlayabiliyor.

Çiftçilerimizin hem hasat hem de bayramı bir arada yaşamasını umduğumuz bu günlerde, bizler de üreticilerimiz ve ülkemiz adına hasadın bol ve bereketli geçmesini temenni ediyoruz.

Tohumun ürünle taçlandırıldığı, toprağın insan emeğinde hayat bulduğu hasat bayramınız kutlu, kazancınız bereketli olsun.

REFERANS

https://www.aa.com.tr/tr

https://www.mgm.gov.tr/FILES/genel/makale/hasatzamanitahmini.pdf

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *