Agrovisio’ dan Mahsul İzleme İpuçları

Published by Kübra Yurttaş on

Besin ihtiyacındaki artış; tarıma elverişli alanların azalması, var olan tarım alanlarında verimliliğin azalması gibi sorunlar ile birlikte değerlendirildiğinde; tarım alanlarının belirlenmesine ve ürünlerin bölgesel dağılımına ilişkin doğru ve zamanında elde edilen bilgi ekonomik, çevresel ve yönetimsel anlamda büyük önem taşımaktadır. Bu noktada farklı sağlayıcılardan elde edilebilen uydu görüntülerinden çeşitli mekansal ve zamansal çözünürlükteki veriler, drone uçuşları ve yer gözlemleri tarımsal bilginin elde edilmesinde önemli veri kaynaklarıdır.

Mahsullerin kalitesini ve verimi değerlendirmenin ve olası riskleri tahmin etmenin en iyi yolu, tarlayı düzenli olarak takip etmek, ziyaret etmek ve mahsulleri incelemektir.

Ama ya alan büyüklüğü 10, 20, 50, 100 dekar ve hatta daha fazla ise?

Farklı mahalle, ilçe ya da ildeyse?

Ziyaret edeceğiniz zamanlarda hava durumu buna müsaade etmiyorsa?

Açıkçası ne tüm tarlayı her gün yürüyebilirsiniz ne de hava muhalefetlerine karşı koyabilirsiniz. İşte bu noktada uydu görüntüleri ile saha izleme devreye giriyor.

Agrovisio ile mahsullerinizi uydudan takip edebilir, sorunlu bölgeleri, sulama ve sağlık problemlerini görebilir; hatta bitkinizin azot durumunu takip edebilirsiniz. Böylece saha ziyaretlerinizi, tarlalarınızın ihtiyacına göre planlayabilir, sahaya gittiğinizde ise problemli bölgeyi bilerek doğrudan o alana odaklanabilirsiniz.

Dijital Tarım Platformu Agrovisio ile mahsullerinizi nasıl izleyeceğimizi öğrenelim.

Giriş yapın.

Oturum açmak için telefon numarası kullanarak ya da kullanıcı adını-şifre ile giriş yaparak kullanabilirsiniz.

Web üzerinden kullanıyorsanız kullanıcı adını-şifre ile giriş yapmanız gerekmektedir.

Tarlanın geçmişini analiz edin.

Tarlanın tarihi; ekim nöbeti, ekim ve hasat tarihlerini, geçmiş verimi, gübre ve sulama uygulamalarını gösterir.

Tarla hakkında ne kadar çok arka plan bilgisine sahipseniz o kadar iyi. Bu yıl da muhtemel yaşanabilecek, süregelen sorunları görmeniz hasatta alacağınız verim açısından çok önemlidir.

Agrovisio ile geçmiş yıllara ait tarla görüntülerine ulaşabilir. Üst üste aynı ürün ekimi yaptıysanız, ekim yaptığınız yılların verimini birbirleriyle karşılaştırabilirsiniz.

Agrovisio üzerinden renk değişikliklerini takip ederek gelişim geriliği, sulama stresi, bitkinin azotu bünyesine alamaması gibi problemleri erkenden tespit edebilirsiniz.

Tarla ziyaret rotanızı oluşturun.

Bitkinizin vejetasyon sürecini inceleyin ve tarladaki anormal gördüğünüz durumları kontrol amacıyla saha planınızı yapın. Agrovisio platformu üzerinden tarlayı inceleyerek ziyaret önceliği verilmesi gereken bölgeleri işaretleyebilirsiniz.

Ardından sahaya gidin.

Tarladaki sorunlu bölgeye mevcut konum aracılığıyla ulaşın. Tarla üzerine notlar – fotoğraflar ekleyin.

Agrovisio GPS kullanarak konumunuzu belirler. Böylece anormallik gördüğünüz alanlara mevcut konum özelliği ile ulaşabilirsiniz.

Bu alanlar üzerine lokasyonlu fotoğraflar çekerek ve sahada harita üzerinde belirli noktalara ekleyerek dijital ortamda kayıt altında tutabilirsiniz. İsterseniz bu alanlara notlar ekleyebilirsiniz. Müdahalelerinizi planlayabilir ve uygulamalarınızı kayıt altına alabilirsiniz.


Ürünlerinizin hasat olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığını, hasat edilip edilmediğini kontrol edin.

Tarlanızın hasat olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilirsiniz.

Hasat zamanı tarlada değilseniz, sözleşmeli tarım yaptırıyorsanız ya da hasadı sizin adınıza başkaları yapıyorsa, tarlanızın hasadını uydu görüntüleri ile uzaktan takip edebilirsiniz.

Bu haftaki yazımızda uydu görüntülerinden mahsul izlemeye ilişkin bilgi sahibi olduk. Sizler de yetiştiricilik yaptığınız tarlanızın üretim sezonunu takip etmek, gelişim geriliklerini erkenden fark etmek ve artan üretim girdilerini minimum seviyeye indirebilmek ve saha ziyaretlerini azaltmak için Agrovisio web ve mobil platformlarını kullanabilirsiniz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Agrovisio sosyal medyalarını takip edebilirsiniz.

REFERANS

İTÜ, Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi 2011/2, Uydu Görüntülerinde Mekansal Çözünürlüğün Tarım Alanlarının ve Ürün Tiplerinin Belirlenmesine Etkisinin Araştırılması: Şanlıurfa Örneği

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *