Tarım Uydudan Görüntüleme ile Gelişiyor

Published by Kübra Yurttaş on

Dünya Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü ve beraber çalıştıkları STK’lar tarafından yayımlanan ‘Küresel Açlık Endeksi’ raporuna göre, gelişmekte olan 117 ülke için hala dünyada açlığın önemli bir problem olduğuna değiniliyor. 117 ülkenin 52’ si halen ‘ciddi ve endişe verici’ açlık seviyesinde bulunuyor. (Türkiye de listede bulunuyor ama 5.1 endeks verisi ile dünyadaki en düşük ikinci açlık seviyesine sahip.)

Gıda tüketimi, üretimin %60 oranında artmasını gerektirirken; doğal kaynakların, böyle bir artışı yakın gelecekte karşılayamayacağı öngörülüyor. Tarımda verimlilik düzenli olarak düşerken ekilebilir araziler ve içme suyu kaynakları hızla tükeniyor.

Çiftçiler mahsullerini artırmak ve takibini çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirmek için uydu verilerine güveniyor. Mahsul ve toprak koşullarını tespit eden teknolojiler, dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Bu teknolojiler sayesinde; uydu haritaları üzerinden ürünlerin gelişimi, sağlığı, su ve stres düzeyleri, azot durumu takibi yapılabiliyor.

Kredi Kayıt Bürosu, 2021 Tarımsal Görünüm Saha Araştırması’ ndan yararlandığımız verilere göre çiftçilere kullandıkları dijital hizmetlere ilave olarak hangi konularda dijital hizmet almak istedikleri sorulduğunda görünüm aşağıdaki gibi olmuştur. (Tablo 1). İnternetten tarımsal soru sorma(%43), uydudan arazi takibi (%37), tarımsal hastalık ve zararlılar (%20) gibi konular hizmetleri almayan çiftçiler açısından yine en çok ilgi gören başlıklar olmuştur.

Tablo 1: Çiftçilerin ilave olarak kullanmak istedikleri dijital hizmet konuları

Agrovisio tarımda inovasyon anlayışını; üretim süreci takibi, sürecin şeffaflığı, yeni ve yeterli gübreleme tekniklerinin geliştirilmesi, bitkinin ihtiyacına göre gübre kullanımı ve diğer teknolojik çözümlerle entegre kullanım gibi hizmetleriyle güçlendiriyor. Bu yeni nesil yaklaşımla kullanıcılarımız web ve mobil uygulama üzerinden tarımsal üretimlerini çok yönlü olarak değerlendiriyor.

Uydudan Görüntüleme Nedir, Faydaları Nelerdir?

Tarım sektörüne yönelik teknoloji çözümleri arasında yer alan uydudan tarım arazisi izleme sistemleri, tarımsal faaliyetlerin daha sürdürülebilir ve karlı hale gelmesi için kullanılıyor. Uydular vasıtasıyla geniş çaplı görüntüleme sağlanarak üreticilerin arazilerini takip etmesi sağlanıyor. Üstelik sistemlerde geçmiş yıllara ait görüntülerle karşılaştırma gibi seçenekler de bulunuyor.

Birden çok cihazda izlenebilen görüntülere farklı kullanıcıların aynı anda erişmesi mümkün oluyor. Ayrıca kişiye özel panellerden girilen sistem, anında görüntüleme kolaylığını çiftçilere armağan ediyor.

Faydalarından bahsedecek olursak;

  • Hastalık, zararlı istilası, iklim kaynaklı stresler gibi sorunların erken teşhisi sayesinde hızla çözüm alınarak verimin minimum düzeyde etkilenmesi sağlanıyor. 
  • Teknolojik sulama sistemleri üzerindeki herhangi bir tıkanıklık veya sorun kısa sürede fark ediliyor. Çiftçilerimiz zarar görmeden sorunu onarabilme şansına erişiyor. 
  • Yoğun bitki örtüsü analizi ve canlılık takip edilebildiğinden tüm ekinlerin kontrolü kolaylaşıyor.
  • Yıllar içindeki değişim arşivlenerek alandaki değişim gözlemleniyor. Özellikle verimsizleşen topraklardaki kayıp gözlemlenerek doğru planlama yapılabiliyor.
  • Uydu görüntüleme teknolojileri sayesinde insan gözünün göremediği ek bilgiler elde ediliyor. Bitkiler, sağlık durumlarına göre ışığın dalga boylarına farklı tepkiler verdiğinden hasat olgunluğuna gelen bitkiler, stresli veya sağlıklı yapraklar kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Çiftçilerimiz gerekli durumlarda fiziksel mücadele ile hasta bitkileri diğerlerinden ayırıp zaman kaybetmeden müdahale edilebiliyor.
  • Çiftçilerimiz kendi tarlasını çevredeki diğer tarlalarla karşılaştırabiliyor. Böylelikle geniş çaplı sorunlar daha erken fark ediliyor veya sorunun sadece alana ait olup olmadığı yorumlanıyor.
  • Yapılan önlem ve aksiyon planları doğrultusunda erken adım atmak hasat dönemi oluşacak verim kayıplarının önüne geçiyor. Benzer şekilde, hasat tam doğru zamanda yapılarak geç veya erken hasat nedeniyle oluşabilecek kalite kaybının önüne geçiliyor. Ürünlerin hasat döngüsünde olup olmadığı, tarlaya gitmeye gerek kalmadan ayırt ediliyor.

Uydudan Tarla İzleme ile Neler Değişir? 

Uydudan tarla izleme ile tarımsal üretim mahsulü, gübreleme miktarı, sulama programı veya bakım işlemleri değişebiliyor. Bitkiye ihtiyacı doğrultusunda gübreleme ve ilaçlama planlanıyor. Tarımsal üretimin doğasında yer alan belirsiz birçok nokta ile ilgili veri sağlanıyor.

Uzaktan algılama ve CBS yardımıyla oluşturulan haritalar, farklılıkları, sorunları, eksiklikleri ilk bakışta görmeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca, uydu görüntülerinin okunmasını kolaylaştıran özel algoritmalar sayesinde bulut, sis, gölge gibi yanıltıcı ögeler görüntülerden çıkarılıyor ve yüksek doğruluk elde ediliyor. Elbette doğruluk oranı alınan sistemin çözünürlük bilgilerine, algoritmalarına, görüntüleme teknolojilerine göre değişiyor.

Tabii ki en doğru analiz için alınan hizmetin kalitesinden emin olmalısınız.

Agrovisio kaliteli hizmeti, meteorolojik uyarıları ve zirai online destekleri ile blog yazımızda bahsettiğimiz tüm özellikleri sunmakla birlikte, kendi yazılım ve algoritmalarıyla; ihtiyaca yönelik düzenlemeler, geliştirmeler sunabiliyor. En önemlisi yerli bir firma olduğundan bilgileriniz ülke içerisinde tutuluyor.

Siz de hemen playstore veya appstore üzerinden ‘Agrovisio’  olarak aratıp uygulamamızı indirebilirsiniz ya da bizlere sosyal medya ve iletişim araçlarımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle.

REFERANS

https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCresel_A%C3%A7l%C4%B1k_Endeksi

https://www.ifpri.org/

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/dunyada-52-ulke-ac-40003046https://www.kkb.com.tr/Resources/ContentFile/KKB_2021_TARIMSAL_GORUNUM_SAHA_ARASTIRMASI.pdf

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *