Bazı İllerimizde Hasadının Başladığı Pamuk Bitkisini Tanıyalım
Ülkemiz için stratejik önemi bulunan beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun; Şanlıurfa, Adana, Antalya ve Aydın’ da hasadı başladı.
Hasatlardan haberler ve kareler paylaşacak olursak:
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz “İlimizde pamuk ekim alanı bu yıl arttı. Yaklaşık 60 bin dönüm pamuk ekiminden bu yıl önemli bir rekolte artışı bekliyoruz” şeklinde değerlendirmelerini sundu.
Şanlıurfa’da düzenlenen törende çiftçi Ahmet Demirel’in yetiştirdiği pamuk, açık artırma usulüyle satışı sunuldu. Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Türkiye’de pamuk ihtiyacının büyük bölümü Şanlıurfa’da karşılanıyor. Potansiyel olarak birinci sırada. Tekstildeki ihracatımız için her zaman aranan bir ürün. Bugün de çiftçi kardeşimizin yetiştirdiği ilk ürünün satışını yaptık. Hayırlı uğurlu olur inşallah” dedi.
Aydın‘da çiftçi Ali Karasu’nun pamuk hasat sevincine Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri eşlik etti. Mart ayında ektiği pamuk üretimi için çok uğraştıklarını belirten çiftçi Ali Karasu, çiftçiliği çocuk yaşlardan bu yana seve seve yaptıklarını, maliyetlerin iyileştirmesinin iyi olacağını ve daha fazla üretim yapabileceklerini söyledi.
Pamuk bitkisini bir de yakından tanıyalım.
Tropik bitkiler arasında sınıflandırılan pamuk, kazık köklü ekinlerden biri. Farklı çeşitlerdeki pamukların kimi geniş ayalı yapraklara sahipken kimi ince uzun veya derin oymalı yapraklar bulunduruyor. Tekstil endüstrisinde kullanılan pamuk, lifleriyle kumaş yapımının ana maddesini oluşturuyor. Çiğit adındaki tohumlar, bitkisel yağ sanayisinde işlenerek yer ediniyor.
Her türlü toprakta yetişebilen bir bitki olmakla birlikte, yüksek verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprağın derin profilli alüviyal olması gerekir. Derin, kumlu-killi, su tutma yeteneği yüksek, geçirgenliği, işlenmesi ve sulanması kolay topraklar pamuk tarımı için ideal topraklardır.
İklim İstekleri
Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gelmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 19ºC, yaz ayları ideal sıcaklığı ise 25ºC olması gerekir. Sıcaklık tarak oluşmasından önce 20ºC, çiçeklenme döneminde 25ºC, kozaların gelişme döneminde ise 30-32ºC olmalıdır. Hasat döneminde kozaların iyi açılabilmesi için sıcaklığın azalması (15º C ye kadar) istenir.
Toprak Hazırlığı
Tarlanın pamuk ekimine hazırlanması sürecinde ilk yapılacak işlemler tarla temizliği ve toprak altı işlemesidir. Uzun yıllar pamuk yetiştirilen topraklarda zamanla pulluk altı ya da taban taşı denilen sert bir tabaka oluşur. Bu tabaka bitki köklerinin gelişmesine engel olacağı için kırılması gerekir. Bu işlemi sonbahar ve kış sürümleri ile tohum yatağının hazırlanması izler.
Ekim Hazırlığı
Pamuk tohumu, iyi bir verim elde edebilmek için en önemli parametrelerden biridir. Sadece sertifikalı tohumlar tercih edilmeli, 2 yaşın üstünde olan ve genetik saflığı yüksek tohum tercih edilmelidir. Tohumluk çiğit, iri, dolgun, biçimi ve rengi yeknesak olmalıdır.
Pamuğun ekim zamanı iklim koşullarına göre belirlenir. Yıldan yıla ekim zamanı değişiklik göstermekle birlikte en uygun ekim zamanı 25 Mart-30 Nisan tarihleri arasıdır.
Ekim mibzerle sıraya yapılır. Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 35-40 cm olmalıdır. Ekim derinliği toprak koşullarına göre genellikle 3-5 cm olmalıdır. Ekim makinesine hektar başına ortalama 25 kg pamuk tohumu ve 200 kg gübre ekleyebiliriz. Tohumun çimlenmesi normal koşullarda 5-10 gün içinde gerçekleşir.
Pamuk Bitkisi Ne Zaman Sulanır? Bakımı Nasıl Yapılır?
Pamuk yetiştiriciliğinde bakım geniş yer kaplıyor. Doğru bakım uygulamaları yapılmadığında, pamuk üretiminde verim ve kalite düşüş gösteriyor.
Gübreleme en önemli bakım maddesi olarak görülüyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı pamuk yetiştiriciliğine dair rapora göre azot eksik olduğunda, pamuğun boylanması, dallanması, meyve ve çiçek adedi azalıyor. Rengi açık yeşil bir hal almaya başlıyor ve damarları sararıyor.
Diğer madde olan sulamaya değinecek olursak; erken sulama gelişimi engellediği gibi çiçeklenmeye de mani oluyor. Gelişimi yavaşlayan, olgun yaprakları kirli açık yeşil renk alan, yaprak ısısı artan, çiçek adedi azalmaya başlayan, yapraklarda sabah saatlerinde de pörsüme görülen bitkilerin sulanması gerekiyor.
Yeterli çapalama yapılmadığında fide döneminde görülebilen mantarların sebep olduğu kurumalar artış gösteriyor. Fazla fide çıktığında kesinlikle alınması gerekiyor.
Hastalık ve Zararlılar
Yüksek bağıl nem ve sıcaklık, hastalık ve zararlıların ortaya çıkması için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle Çukurova da 4-5 kez ilaçlama yapmak zorunluluğu ortaya çıkar.
HASAT- HARMAN
Kozaların olgunlaşması, %60 koza açılımı ile pamuk hasadına başlanır. Hasat tarihi iklim koşullarına, ekim tarihine ve sulama koşullarına göre değişir. Ülkemizde eylül ayının ortasından ekim sonuna kadar pamuk hasadı yapılıyor.
Teknoloji, tarımda olmazsa olmazlar arasında yerini almıştır. Agrovisio ile uydu görüntüleriyle takip edebilir, ürününüzün azot durumu, su stresi ve bitki sağlığı hakkında erken bilgi sahibi olabilirsiniz. Sunduğumuz online zirai danışmanlık ile mahsullerin takibi, gübreleme, sulama, hasat gibi tarımsal her konuda çiftçilerimizin yanındayız.
Pamuk hasadınızın verimli, kazancınızın bereketli olmasını dileriz.
Siz de hemen playstore veya appstore üzerinden ‘Agrovisio’ olarak aratıp uygulamamızı indirebilirsiniz ya da bizlere sosyal medya ve iletişim araçlarımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
REFERANS
- https://www.cnnturk.com/ekonomi/cukurovada-pamuk-hasadi-basladi
- https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/sanliurfada-sezonun-ilk-pamuk-hasadi-yapildi/2668499#
- https://www.sabah.com.tr/ekonomi/antalyada-pamuk-hasadi-basladi-6126740
- https://www.trthaber.com/haber/guncel/sanliurfada-sezonun-ilk-pamuk-hasadi-yapildi-703577.html
- https://www.haberturk.com/aydin-haberleri/98634199-turkiyenin-ilk-pamuk-hasadi-sokeden
- https://adana.tarimorman.gov.tr
- http://www.tarimkutuphanesi.com/pamuk_yetistiriciligi_00038.html
- https://wikifarmer.com/tr/pamuk-ekimi-ekim-derinligi-tohumluk-miktari/
- https://www.progenseed.com/images/upload/5305_8986.pdf
0 Comments