Akıllı Tarım, Avantajları ve Karşılaşılan Zorluklar

Published by Kübra Yurttaş on

Tarımsal üretimin standardını bozan faktörden birisi, toprak yapısının bölgeden bölgeye değişkenlik göstermesidir. Bölgeden bölgeye değişkenlik bir yana, hiçbir arazi kendi içinde de homojen yapıya sahip değildir. Bunun nedeni toprağın her metrekarede değişebilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısıdır. Akıllı tarım, tarımsal verimliliğini artırmak için toprak ve ürün yönetimini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan tekniktir. Burada amaçlanan, tarımsal üretimde uygulanan girdilerin, ihtiyaç duyulduğu yerde, zamanda, miktarda kullanılmasıdır.

İnternet ve mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu tür teknolojiler sadece büyük şirketler için değil herkes için kullanılabilir hale geldi. Agrovisio da bu motto ile çiftçilerimize, tarım işletmelerine, kurum ve kuruluşlara yüksek teknolojili tarımsal üretim araçlarını uygun maliyetlerle sağlayarak sürdürülebilir tarımı destekler.

Dijital teknoloji, ofiste birçok görevi daha basit hale getirdiği gibi, sahada çalışmayı da önemli ölçüde iyileştirebilir.

Akıllı Tarım Zorlukları

Akıllı tarımın tüm avantajlarına ve ileri teknolojilerin kullanılmasına rağmen bazı zorluklarla karşı karşıyadır:

  1. İnternet eksikliği: Akıllı teknolojileri uygulamak için sabit bir internet bağlantısına ihtiyacınız var fakat dünyanın tüm bölgelerinde mevcut değildir.
  2. Düşük farkındalık: Modern sistemler ince ayar yapmayı ve operasyonlarının özelliklerini bilmeyi gerektirir. Akıllı tarım teknolojilerini hala duymayan, kullanmanın faydalarını anlamayan veya bunlarla nasıl etkili bir şekilde çalışacaklarını bilmeyen çiftçilerimizin sayısı az değildir.
  3. Entegrasyon sorunu: Ekipman ve yazılımın sorunsuz entegrasyonu, kullanılan teknolojilerin standardizasyonunu gerektirir.
  4. Ölçeklenebilirlik eksikliği: Hem küçük çiftçiler hem de büyük şirketler aynı teknolojileri farklı ölçeklerde kullanabilmelidir. Kolayca ölçeklenebilir çözümler, üretimin daha kolay ve daha hızlı genişletilmesini sağlar.

Akıllı sistemleri uygularken çiftçiler ve hizmet sağlayıcılar zorlukları dikkate almalı ve üretim üzerindeki etkilerini en aza indirmek için mümkün olan her şeyi yapmalıdır.

Agrovisio ile Mahsul İzlemede Uydu Tabanlı Akıllı Tarım Çözümleri

Agrovisio, mahsul izleme için gelişmiş dijital tabanlı bir tarım uygulamasıdır. Uydu görüntü verilerini işleyerek tarımsal yönetim verimliliğini önemli ölçüde artırır. Yalnızca çiftçiler için değil, aynı zamanda sigorta şirketleri, girdi tedarikçileri, bankalar, tarım işletmeleri ve tarım kooperatifleri gibi diğer tarımsal katılımcılar için de uygundur.

Agrovisio’ nun Temel Özellikleri

Uydu Verilerini Kullanma

Platformda sunulan analitik bilgiler farklı uydu ve dronlardan alınan verilere dayanmaktadır. Kullanıcılara tarlalarının durumu hakkında geniş bilgi sağlayacak şekilde işlenir ve zirai uzmanlar tarafından yorumlanır.

Kullanıcılar üretim yaptıkları alanları tek bir yerden takip edebiliyor, Sentinel-2’den sunduğumuz mahalle bazlı görüntü ile çevresel kaynaklı sorunları erkenden fark edip önlem alabiliyor.

Kullanıcılarımız görüntülerini kullandığımız bir başka uydu olan Planet Scope ile günlük uydu görüntüsü ve analizlerinden yararlanabiliyor, dron ile çekim yapıyorsa görüntülerini platforma ekleyerek analizleri detaylandırabiliyorlar.

Hava Tahminleri ve Canlı Hava Radarı

Agrovisio sunduğu 8 günlük hava durumu ve canlı hava radarı ile kullanıcıların; don, yağış gibi doğal olaylara karşı önlem almasına yardımcı oluyor ve önlem amaçlı bildirimler gönderiyor.

Agrovisio web de olduğu gibi telefon, tablet gibi taşınabilir cihazlarda da erişime olanak sağlıyor. Böylece kullanıcılarımız, tüm indeksleri, hava durumunu, tarımsal işletme yönetim sistemine kolaylıkla ulaşabiliyor.

Akıllı tarımın yaygınlaşması, özellikle uydu çözümleri; teknolojinin gelişmesiyle ayrılmaz şekilde bağlantılıdır. Uydular tarımsal faaliyetlerin optimize edilmesine önemli katkılarda bulunur.

Agrovisio kendi algoritma ve yazılımıyla tamamen yerli bir platform olma özelliği ile birçok akıllı tarım teknolojisi ile entegre olabilir ve bu hizmeti uygun maliyetlerde kullanıcılara sunar. Sizler de Agrovisio web ve mobil platformlarını kullanarak uydudan yetiştiricilik yaptığınız alanları takip etmeye başlayabilirsiniz.

REFERANS

TC Tarım ve Orman Bakanlığı- Akıllı Tarım Platformu

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *