Şeker Pancarı Hasadı

Published by Kübra Yurttaş on

Bilimsel adı “beta vulgaris var altissima” olan şeker pancarı; ülkemizde çükündür, çükündürük veya höngül olarak da bilinir.

Ülkemizde şeker pancarı tarımı, şeker pancarı üretimiyle geçimini temin eden yaklaşık 500 bin çiftçinin yanı sıra; tarım, hayvancılık, yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleriyle de iç içe geçmiş durumdadır. Şeker pancarı üretimi; bitkisel ve hayvansal üretimin gelişmesine, toprakların fiziki yapılarının iyileşmesine katkı sağlamakta, kendinden sonra ekilecek ürünlerin verimlerini azami ölçüde arttırmaktadır.

Şeker pancarında verim kadar kalite de çok önemlidir. Çünkü ürün fiyatı pancardaki şeker oranına göre tespit edilmektedir. Yüksek verim ve kalite şeker pancarı yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı, gübreleme, ekim, bakım, mücadele, sulama, hasat ve silolamaya kadar tüm işlemlerin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiğinin üretici tarafından çok iyi bilinmesi ile mümkündür.

Hasat

Şeker pancarı hasadına başlamadan önce, köklerin sökülmesinde nasıl bir sıra izleneceği belirlenmelidir. Hasada başlamadan önce aşağıdaki önlemler alınabilir;

Öncelikle “zayıf” şeker pancarları sökülmeli ve uzaklaştırılmalıdır çünkü “kaliteli ve sağlıklı” bitkilerdeki verim artışını önemli derecede etkileyeceklerdir.

Hasat için yağışsız ve kuru günler seçilmelidir, çünkü yağışlı ve nemli günlerde hasat yapılırsa; yapısal hasara, çamur firesinin artmasına ve pancarın daha fazla temizlenmesi gerekeceği için pancarda zarara neden olabilir.

Geniş lastikler veya lastik basıncı düzenleme sistemleri kullanılarak hasat sırasında zemin korunabilir, sürüş daha konforlu hale getirilebilir ve yakıt tüketimi azaltılabilir.

Pancar köklerinin sökülmesi, temizlenmesi ve pancarın yapraklarının kesilmesi işlemine hasat denir. Orta Anadolu’da şeker pancarı ekimden 180- 185 gün sonra hasat olgunluğuna gelmektedir. Vaktinde söküm verimi etkilemektedir.

Geleneksel olarak el ile sökümde hasat; söküm, baş kesimi, toprağın temizlenmesi ve taşıma aracına yükleme şeklinde olur.

Makineli hasat ise giderek yaygınlaşmaktadır. Hasada başlama zamanı ülkenin şeker gereksinimi, pancarın teknolojik olgunluk düzeyi fabrikaların günlük işleme kapasiteleri göz önüne alınarak yapılır. Şeker pancarı hasadında hedeflenmesi gereken asıl husus mümkün olan en az fire ile şeker fabrikasına ulaştırmak ve böylelikle maksimum katma değer yaratmak olmalıdır.

Hasatta Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Hasat mutlaka toprak tavında iken yapılmalıdır. Aksi takdirde pancar köklerinin zor sökülmesi ve toprak içinde kırılmasında dolayı önemli kayıplar olmaktadır.
  • Özellikle elle hasatta, başlar düzgün kesilmeli, pancar toprak ve çamurdan iyi temizlenmeli üzerinde yeşil yaprak bırakılmamalıdır.
  • Çürük ve hastalıklı olarak fabrikaya veya kantarlara sevk edilmemelidir.

Ülkemizde hasat edilmiş pancarların fire oranları ve kalitesi artık insan eli değmeden otomasyon sistemi ile yapılmaktadır.

Silolama ve Fabrikaya Teslim

Hasadı yapılmış olsa da bir program dahilinde sökülen pancarların aynı anda işlenmesi mümkün olmadığından fazla pancarların fiziksel özelliklerini kaybetmeden yığınlar halinde korunması gerekmektedir. Silo ve nakliye kayıplarını önlemek, pancardaki kırılma ve ezilmeleri azaltmak için çiftçiler tarafından hasat edilen pancarların direk fabrika merkezlerine getirilmeleri arzu edilen bir durumdur. Tarladan direkt fabrika merkezlerine getirilen pancarların nakliye bedelleri şeker şirketi tarafında ödenmekte, bunun dışında her yıl değişen şartlara ve koşullara göre nakliye prim ve tazminatları ödenerek fabrika merkezlerine daha fazla pancar getirilmesi teşvik edilmektedir.

Birçok başarılı şeker pancarı yetiştiricisi 2022 sezonunda da Agrovisio ile mahsullerini takip etti. Ürünlerinin toprak yüzeyinde kendini gösterdiği ilk anlardan, topraktan ayrılışına kadarki süreçte hem beraber mahsul takibi yaptık hem de anormallik gördüğümüz durumlarda çiftçilerimizi uyardık. Kendileri de platform üzerinden farklı uydu ve drone görüntülerinden sunduğumuz bitki sağlığı, su stresi, azot durumu gibi indekslerimizle cep telefonlarında, tabletlerinden ve bilgisayarlarından takibini yaptılar. Agrovisio olarak üretim takibinin ve doğru bilginin önemini çok iyi biliyor ve bu hizmeti yerli yazılımımızla ve uygun maliyetlerde sunarak Türk tarımına hizmet vermekten onur duyuyoruz.

Sizler de iletişim kanallarımızdan bize ulaşın, bu sezonda mahsulünüzü beraber takip edelim ☺️​

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *