Tarımsal Sigortalar için Uydu Analizi

Published by Kübra Yurttaş on

Tarım sigortaları çiftçileri çeşitli sebeplerle ürün kaybı yaşamaları nedeniyle oluşan finansal kayıplara karşı korur. Uydu görüntüleri ile yapılan analizler sayesinde sigorta firmaları kayıp öncesinde ve sonrasında detaylı analiz yapma imkânı elde edecektir. Böylece daha etkin ve karlı poliçeler düzenleme fırsatı yakalayacaktır. Buna karşılık, çiftçiler ve tarım işletmeleri oluşabilecek kayıplara karşı risklerini minimize edeceklerdir.

Özellikle son yıllarda yaşanan küresel ısınma kaynaklı doğal afet sayısında görülen artış ile tarım sigortaları daha da önem kazanmıştır. İklim koşullarına bağlı olarak ortaya çıkabilen hasarlar ve  doğal afet sonucu meydana gelebilen tahribatlara karşı teminat sağlayarak tarımın sürekliliği sağlamak amacıyla tarım sigortası uygulaması mevcuttur.

Tarım sigortası, tarım piyasasının en riskli sektörlerinden biridir. Sigorta şirketleri genellikle hava koşullarından kaynaklanan kayıpları tazmin etmek zorundadır. Sigorta türüne göre sigortalamanın uygunluğuna ilişkin risk analizi oldukça önemlidir.

Uzaktan algılama, tartışmalı durumlara netlik getirmenin en uygun yoludur. Uydular aracılığıyla tarla bazlı kronik sorunlar izlenebilir, hava olayları gözlemlenebilir. Böylelikle olası riskler hesaplanır; bu durum hem sigorta şirketleri için hem de hizmeti alan çiftçilerimiz için çok yararlıdır.

Tazminatların İncelenmesi ve Doğrulanması için Ek Zaman ve Kaynaklar

Sigorta şirketleri sahayı denetlemek, zararı belirlemek ve çoğu zaman tekrar kontroller yapmak ve tazmin etmekle yükümlüdürler. Bunlar için çok fazla zaman harcanmakta ve yüksek maliyetler oluşmaktadır.

Müşterilerinin parsellerini Agrovisio ile uzaktan takip ederek riskleri önceden gören sigorta şirketleri için işlemler daha kolay ve uygun maliyetlerle çözüm bulmaktadır.

Mahsul Hasarının Hızlı Değerlendirilmesi ve Geçmiş Veriler

Mahsullerin gelişimindeki hasar veya sapmaları tespit ettikten sonraki adım, mahsul hasarının talepte belirtilen faktörlerden mi yoksa sigorta poliçesinin kapsamadığı diğer sebeplerden mi kaynaklandığını bulmaktır. Bu durumda, Agrovisio platformu seçilen tarlalarda mahsul yetiştirme döngüsünün tamamını analiz eder ve verimliliklerindeki düşüşün nedenlerini belirlemeye yardımcı olur.

Agrovisio platformunu kullanan şirketler hava koşulları ve ekim tarihi ile ilgili verilere geçmişi ile beraber ulaşır. Uzmanlar sezon boyunca birçok indeksle birlikte bitki örtüsü indekslerini de analiz eder. Toprak hazırlığı, ekim, vejetasyon süresi, hasat olgunluğu, hasat gibi.

Oluşan Zararın Hesaplanması

Bu örneğimizde tarlada gerçekleşmiş bir yangın sonrası oluşan zararın Agrovisio platformu üzerinden ölçülmesini ve izlenmesini görüyoruz.

Şekil 1 ve 2’ de yangın nedeniyle zarar oluşan bir parsel görülmektedir. Toplam alanı 80.84 da olan parselin 46.50 da alanında yangın zararı oluşmuştur. Zarar gören alan ölçülebildiği gibi ekili ürüne göre bölge verim ortalamalarına göre verim kaybı hesaplanabilir.

Adana’ da Narenciye Bahçesinde Don Olayının Verdiği Zarar ve Grafikler ile Gözlemlenmesi

Agrovisio bitki sağlığı indeksinde yeşil renkler sağlıklı gelişimi olan tarlaları sembolize ederken sarıdan kırmızıya doğru olan renk geçişleri, bitki gelişiminin geriden geldiğini göstermektedir. Bu bilgi ile bahçemizi inceleyecek olursak;

11 Mart 2022/Don olayı öncesi bitki sağlığı haritası
13 Nisan 2022/Don olayı sonrası bitki sağlığı haritası
3 Mayıs 2022/Don olayı sonrası bitki sağlığı haritası

Çiftçimizin don olayından büyük zarar aldığını görüyoruz. Olaydan sonra bahçe kendini toplamaya çalışsa da öncesinde olduğu gibi gelişim homojen ve iyi değildir. Don olayı sonrasında, toparlanma sürecinde bahçenin kuzey kısımlarında gelişim ileriden giderken güney kısımlar geriden gelmektedir.

Bu tarz durumlarda şirketler indekslerimizi kullanarak hasarı tespit eder ve belki personel bile göndermeye gerek kalmadan çözüm bulunur. Tazmin kapsamındaysa ödemesini yapar,  poliçe kapsamı dışındaysa müşterisine verilerle bunları açıklayabilir. Agrovisio kullanıcıların sigorta sözleşmeleri yaparken iklim tehditlerinden kaynaklanabilecek riskleri tahmin etmesine ve değerlendirmesine yardımcı olur.

Sonuç olarak sigorta şirketleri, Agrovisio ile kaynakları verimli kullanırken tazminatları daha hızlı ve hak edene ulaştırır. Düzenli olarak güncellenen uydu verileri ile sahanın mevcut durumunu değerlendirir, sorunlu alanları daha hızlı tespit eder ve ek bir teftişine olan ihtiyaca karar verir. Talep ederse müşterilerine de uydudan tarla izleme hizmeti erişimi sunar; böylece herkes tarlasını uzaktan izleyebilir.

Sizler de iletişim kanallarımızdan bize ulaşın, bu sezonda mahsulünüzü beraber takip edelim ☺️​

REFERANS

https://www.allianz.com.tr/tr_TR/urunler/diger-urunler/diger/tarim-sigortalari.html#

https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarim-Sigortalari-Ve-Dogal-Afetler

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *