Deprem Bölgelerinden Uydu Görüntülerine Yansıyanlar

Published by Kübra Yurttaş on

AFAD’ ın yayınladığı verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04.17’ de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve saat 13.24’ te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. 9 saat arayla yaşadığımız iki deprem ülkemizi yasa boğdu. Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı maalesef her geçen dakika artıyor.

Resmi kaynaklara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 29 bin 605’ e yükseldi, birçok bina yıkıldı. Depreme dair sayısal veriler her geçen dakika değişiyor fakat yaşadığımız acı hep aynı. Çok üzgünüz…

Bildiğiniz üzere Agrovisio uydu görüntüleri üzerinden tarımsal analizler sunan dijital bir platform. Depremin gerçekleştiği günden itibaren bizler de depremden etkilenen alanlar üzerinde çalışıyoruz. Hava durumu ve bulutlar nedeniyle depremden etkilenen bölgelerde uydu görüntülere ulaşmak zorluk yaşatsa da çalışmalarımıza devam ediyor, sonuçları devletimizle koordineli olarak paylaşıyoruz.

Uzaktan algılama odaklı çalışmalar yapan ve uydu görüntüsü sağlayıcısı Maxar Technologies, deprem bölgesi için Açık Veri Programı‘nı aktif etti. ABD merkezli uydu şirketi, Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem sonrasında bazı bölgelere ait görüntüleri açık veri olarak kullanıcıların ücretsiz kullanımına sundu. Ücretsiz paylaşılan verilerin çoğunluğunda bulut gözlem kapasitesini kısıtlasa da, MAXAR tarafından paylaşılan ve gözleme elverişli görüntüler üzerinden birtakım incelemeler gerçekleştirdik ve kısıtlı imkânlarla yapabildiğimiz gözlemlerimizi sizlerle de paylaşmayı uygun bulduk.

Gaziantep- İslahiye deprem öncesi ve sonrası uydu görüntüsü

Depremin derinden etkilediği Gaziantep ili İslahiye ilçesinin deprem öncesi ve sonrası uydu görüntülerini görmekteyiz.

Gaziantep- İslahiye deprem sonrası uydu görüntüsü

Maxar Teknologies şirketine ait uydulardan edindiğimiz İslahiye görüntülerini incelediğimizde yıkılan binalar net bir şekilde tespit edilebiliyor.

Antakya deprem öncesi ve sonrası uydu görüntüsü

Depremin etkilerinin derinden hissedildiği Antakya’ da ise deprem sonrasındaki karmaşa, yollarda oluşan trafik, binaların çoğunun temelden yıkılıp yattığını görebiliyoruz.

Kahramanmaraş deprem öncesi ve sonrası uydu görüntüsü

Depremin merkezi olan Kahramanmaraş’ ta ise durum çok daha vahim. Birçok apartman bloğunun çöktüğünü ya da ağır hasar aldığını, çöken yapıların yolları kapattığını, stadyumun çadır kente dönüştürüldüğü görülüyor.

Deprem Türkiye’nin konumunun tam 3 metre kaymasına neden oldu. Depremin neden olduğu kaymalar da uydu görüntüleriyle resmedildi. Tarım alanları, yollar ve yerleşim yerlerinde kırılmanın verdiği tahribatı görebiliyoruz.

Depremin bir başka etki alanı iste tarım alanları!

Kırılmaların görüldüğü yerler çoğunlukla birince derece verimli tarım alanlarıdır. Zeytin bahçelerinde de derin yarıklar oluşmuştur.

Kahramanmaraş Tevekkelli Köyü/ Tarla (Anadolu Ajansı)

Kahramanmaraş’ın Tevekkelli köyü civarında oluşan ve kilometrelerce uzanan kırılma da dron uçuşları ile görüntülendi.

Hatay Altınözü/ Zeytin Bahçesi (Anadolu Ajansı)

Hatay’ın Altınözü ilçesi Tepehan Mahallesi’ndeki zeytin bahçesinde yarık oluştu. Yaklaşık 200 metre genişliğinde, 400 metre uzunluğunda ve 50 metre derinliğindeki yarığın, zeytin bahçesini ikiye böldüğü görüldü.

Trajik sonuçlarıyla geçmişte defalarca kendini gösteren deprem gerçeği karşısında korkularımız tekrar su üzerine çıktı. Böyle bir doğa olayı karşında dehşete kapılmamız, yaşanacak felaketi engeller mi? Doğru önlemler alındığı takdirde depremlerin, yıkıcı sonuçlar doğurmadığı gerçeği oldukça değerli. Bu konuda geçmişte duyduğumuz ve yakın gelecekte de herkesten duymayı umduğumuz “Depremler değil, binalar öldürür.” sözünü yinelemek isteriz. Karşı karşıya olduğumuz tehlikeden en az hasarla kurtulmak adına bilinçlenmeli ve depremle yaşamayı öğrenmeliyiz.

Tabiatla yarışamayız! Bizlere düşen yaşadıklarımızdan ders çıkarmak ve diğer afetlere karşı önlem almaktır. Bilimin bu öğretisi, ‘doğayı sev, asla meydan okuma’ şeklinde özetlenebilir. Günümüz teknolojisinin depreme dayanıklı binalar yapmayı ve hasarı en aza indirmeyi mümkün kıldığını biliyoruz. Bu konuda şimdilik diyebileceğimiz tek şey her konuda olduğu gibi teknoloji ve bilimin ışığında ilerlemek, toplum olarak her konuda taviz vermeden bilimin gereklerini talep etmek ve hangi meslekte çalışıyor olursak olalım kendi alanımızda bilimin gereklerini uygulamaktır.

Yaşananlardan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz.

Birçok ilimizi derinden etkileyen depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

REFERANS

Maxar Teknologies – https://www.maxar.com/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı – https://www.afad.gov.tr/

Anadolu Ajansı – https://www.aa.com.tr/tr

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *