Uydu Görüntüleri ile Bitkilerde Vejetasyon Süresi Takibi
Bitkilerin tohumdan çıkıp gelişerek tekrar tohum verecek hale gelene kadar geçen süreye vejetasyon süresi denir. Çok yıllık bitkilerde ise tomurcuk patlamasından yaprak dökümüne kadar geçen süre olarak tanımlanır. Bu süre farklı bitki ve çeşit türleri için farklılık gösterir.
Mısır bitkisinden örnek verecek olursak; yüksek çoğalma oranı (bir taneden, yaklaşık bin tane meydana getirmesi) ve yüksek verim potansiyeli sayesinde çok hızlı bir şekilde bütün dünyaya yayılan bitkinin, türlerine göre değişiklik gösterse de vejetasyon süresi ortalama 90 ile 130 gün arasındadır.
Görselde mısır bitkisine ait farklı fenolojik dönemleri görmekteyiz. Vejetatif, tepe püskülü, tozlaşma, süt olum, fizyolojik olum ve hasat dönemi gibi.
Bu görsel ise buğday bitkisine ait. Ekimi yapıldıktan sonra ortalama 8 ay içerisinde yetişen buğdayın; çimlenme, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma, çiçeklenme, süt olum, hamur olum ve fizyolojik olum gibi fenolojik aşamaları net olarak görülmektedir.
Bu konuyu elma, armut, erik gibi çok yıllık bitkiler üzerinde konuşacak olursak vejetasyon dönemi, çiçeklenme dönemi çiçek tomurcuklarının şişmeye başladığı zaman başlar ve sonbaharda yaprakların düşmesiyle sona erer.
Tropik ve ekvatoral iklim bölgelerinin ağaçlarındaki vejetasyon süresi ise biraz daha farklıdır. Örneğin, bir muz bitkisinin vejetasyon süresi çiçeklenmenin başlangıcından meyvelerin toplanmasına kadar geçen süre içindir. Bundan sonra bitki yeşil kalmaya devam eder ama bu sürece artık dâhil değildir.
Bazı bitkiler için vejetasyon sürelerini inceleyecek olursak;
Patates bitkisinin vejetasyon süresi ortalama 110 ila 130 gün sürer. Bu ortalama bir rakam, çünkü patates bitkisinin erkenci, orta ve geçci türleri bulunmaktadır. Bu dönem yumrunun çimlenmesi ile başlar, sonra tozlaşma ve çiçeklenme dönemi ile devam eder. Hasat olgunluğuna ulaştığında hasadı tamamlanır.
Hıyar bitkisi için erken olgunlaşma vejetasyon süresi 95-105 gün ve geç olgunlaşma vejetasyon süresi 106-120 gün sürer. Bitki çiçeklenmeden önce 25-45 gün geçer ve sonra meyve vermeye başlar.
Domateslerin vejetasyon dönemi de hıyar vejetasyon dönemine benzemektedir.
Sonuç olarak vejetasyon süresi kavramının her bitkiyi ayrı ayrı karakterize eden tamamen biyolojik bir terim olduğu kanısına varabiliriz.
Bilindiği gibi Agrovisio olarak farklı uyduları ve dron gözlemlerini kullanarak çiftçilere ve tarım işletmelerine veriye dayalı karar almalarında yardımcı oluyoruz. Hem uydudan bitkilerin gelişimini takip ediyor hem de vejetasyon süreleri de baz alınarak ürün sınıflandırması yapıyoruz. Uydu görüntülerindeki gelişimi grafiklere yansıttığımızda, özellikle tarla bitkilerinde bitkilerin vejetasyon süresini net olarak görebiliyoruz.
Örneğin bu tarlada 2021- 2022 sezonunda art arda mısır ekimi yapılmıştır. Bu bilgiye gelişim durumu grafiğine ve uydu görüntülerine yansıttığı renklere bakarak ulaşıyoruz. Grafiğin yükselmeye başladığı dönemlerde bitkimiz çimleniyor ve boylanmaya başlıyor, grafiğin düşüş gösterdiği kısımlarda ise bitkimiz hasat olgunluğuna yaklaşıyor. Grafiğin sıfırlandığı zaman dilimi ise hasat edildiği bilgisini veriyor.
Platformdan aldığımız bir başka ekran görüntüsünde ise bu tarlada 2021- 2022 sezonunda art arda buğday ekimi yapıldığını görüyoruz. Bildiğimiz ve grafikten de görüldüğü gibi buğdayın vejetasyon süresi mısırdan daha uzundur ve yetiştirildiği tarih aralığı farklıdır. Buğday tarlasına ait uydu görüntülerin grafikleri incelendiğinde benzer verimler alındığı bilgisine de ulaşabiliyoruz. Görseldeki tarihte tarlada sarı alanlarda gelişim geriliği olduğunu görebiliyoruz, bu gibi durumlarda da mobil uygulama üzerinden çiftçimize tarlasını ziyaret etmesi konusunda bildirimler yolluyoruz.
Yetiştiriciliğini yaptığımız bitkiyi ne kadar tanır ne kadar sıklıkla tarladan doğru bilgi alırsak üretim o kadar verimli olur. Bu hizmetler için Agrovisio sizin hizmetinizde!
Diğer yazılarımızda görüşmek dileği ile.
REFERANSLAR
https://easternplays.com/files/bilgi-bankasi/bitkilerin-vejetasyon-donemi-nedir-ve-nasil/
https://www.siirt.edu.tr/dosya/personel/bugdayda-buyume-ve-gelisme-siirt-201852817276830.pdf
0 Comments