Hasat Bayramı ve Uydudan Hasat Takibi

Published by Kübra Yurttaş on

Ürün kaldırma, ekin biçme olarak bilinen hasat; tarımsal üretimde emeğin ve alın terinin harmanlandığı toprakta filizlenerek karşılık bulduğu zamandır.

Tarihte ilk olarak milattan önce Romalılar tarafından kurbanlar kesilerek kutlandığı söylenen hasat bayramı, günümüzde temmuz ayında tarım işletmeleri, ziraat fakülteleri, ticaret odaları, tarımsal dernek ve birlikler gibi farklı kurum ve kuruluşlar tarafından geleneksel olarak kutlanmaktadır.

Tarımda sürdürülebilir, yüksek verim ve kalitede üretim yapabilmek için tarımsal üretim planlaması önemlidir. Tarımsal üretim planlamasında hasat zamanı tahmini büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticiler ve araştırmacılar için büyüme derece gün veya termal zaman olarak da bilinen etkili toplam sıcaklık değerleri ile çeşitli hasat tahmin programları da yapılmıştır.

Dijital Tarım Platformu Agrovisio ile de tarlalarınızdaki ürünlerinizin bitki sağlığı, su stresi, azot durumu gibi tarımsal analizlerine ulaşırken, gerçek renk haritalarımız ile tarlanızın hasat durumu verilerine de ulaşabilirsiniz.

Hasat zamanı tarlada değilseniz, sözleşmeli tarım yaptırıyorsanız ya da hasadı sizin adınıza başkaları yapıyorsa, tarlanızın hasadını uydu görüntüleri ile kolaylıkla uzaktan takip edebilirsiniz.

Agrovisio platformu üzerinden 2023 yılına ait farklı illerde ve farklı ürün yetiştiriciliği yapılan tarlalardaki hasat görüntülerini inceleyelim.

  1. Arpa

İlk örneğimizde Şanlıurfa – Akçakale bölgesindeki bir arpa tarlasının hasat olgunluğuna ulaşmamış, hasat olgunluğuna gelmiş ve tarlanın yarısının hasat edilmiş hallerinin uydu görüntülerini görmektesiniz. Arpa, hasat olgunluğuna ulaşırken yeşil rengini sarı renge bırakmış ve bünyesindeki su oranı azalmıştır. Görüntülerde “Gerçek Renk” haritaları kullanılmıştır. Bitkinin bünyesindeki suyu görmek için ise “Su Stresi” indeksimizi kullanıyoruz. Böylelikle genel gelişim döneminde bitkinin su ihtiyacını ya da hasat döneminde bitkinin bünyesinde kalan su konusunda çıkarımlar yapıyoruz. Çiftçilerimizle bitkilerinin hasat durumu konusunda kritik bilgileri paylaşıyoruz.

Örneğimizde de hasat olgunluğu görünen tarlanın 5 gün sonraki uydu görüntüsüne bakıldığında tarlanın hasadına başladığı net olarak görülebiliyor.

2. Buğday

Bu örneğimizde ise Konya – Karapınar bölgesindeki bir buğday tarlasının hasat olgunluğuna ulaşmamış, hasat olgunluğuna gelmiş ve hasat edilmiş hallerinin uydu görüntülerini görmektesiniz. Hasat edilmiş (3) tarla görüntüsüne bakıldığında çevre tarlalarda da hasadın başladığı görebiliyoruz. Gerçek renk haritalarımızla gördüğünüz bu görüntüler gelişim durumu grafiklerimizle de desteklenmektedir.

3. Pamuk

Bu örneğimizde ise geniş bir alanda yetiştirilen pamuk bitkisine ait hasat durumunu sizlerle paylaşmak istedik. Lejantta da belirtildiği gibi kırmızı oklar hasat edilmemiş, yeşil oklar hasat edilmiş alanları göstermektedir.

Bilindiği gibi pamuk bitkisi yeşil aksamlı bir bitkidir. Fakat kozalar açıldıktan sonra tarla beyaza bürünür. Bu beyazlık uydudan grimsi bir renk olarak görünür. Gerçek renk haritası kullanarak görselleştirdiğimiz görüntüde gri alanların kozaları açılmış ama daha hasada gelmemiş pamuk tarlalarına ait olduğunu görebiliyoruz. Yeşil yoğunluğunun daha fazla olduğu tarlalarda ise kozaların daha geç açıldığını görmekteyiz.

Çiftçilerimiz Agrovisio ile hasat tarihini hesaplayabiliyor ve buna bağlı olarak yapacakları tarımsal faaliyetleri planlayabiliyor. Sizlerde detaylara önem veriyor, tarlanızdaki her gelişimi önemsiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çiftçilerimizin hem hasat hem de bayramı bir arada yaşamasını umduğumuz bu günlerde, bizler de üreticilerimiz ve ülkemiz adına hasadın bol ve bereketli geçmesini temenni ediyoruz.

Hasat bayramınız kutlu, kazancınız bereketli olsun 🙂

REFERANS

[1] https://www.mgm.gov.tr/FILES/genel/makale/hasatzamanitahmini.pdf

Categories: Genel

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *